Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, noiembrie 27, 2012

Bacăul eclipsat


Mâine, 28 noiembrie, vom putea vedea o eclipsă partială de Lună prin penumbră, în același timp cu Luna Plină, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Din România, va putea fi vazută a doua jumătate a eclipsei, Luna răsărind când se află în penumbra Pamântului.
Astronomii spun ca această eclipsă va fi extrem de greu de văzut, încât Luna nu va intra în umbra Pamântului, ci numai în penumbra sa: “Cum penumbra este foarte transparentă, discul selenar nu se va înrosi, îngălbeni ci va scădea foarte putin în luminozitate. Chiar dacă va scădea în luminozitate, pentru ca va fi foarte aproape de orizont, va fi oricum mai slaba ca strălucire (asa cum este mereu când se afla la rasarit sau apus)”, precizează Observatorul Astronomic.
     Fenomenul nu va putea fi observat în întregime din tara noastră pentru ca Luna răsare în momentul maximului eclipsei. Cel putin 30 de minute va fi foarte aproape de orizont si nu va putea fi vazuta din locurile fara un orizont estic liber, adica din orasele mari.
În schimb, Luna rasare mai devreme în estul tarii, de unde se va putea vedea maximul, când stralucirea Lunii Pline ar trebui sa fie mai mica decât în mod normal sau dupa eclipsa, mai spun astronomii. Următoarea eclipsă de Lună se va produce pe 25 aprilie 2013 si va fi partială.
Pentru coordonatele geografice ale Bacăului, fazele eclipsei vor fi următoarele:
-intrarea Lunii în penumbră: 14:14 (În Bacău faza nu este vizibilă, Luna fiind încă sub orizont)
-răsăritul Lunii (Bacău): 16:28
-faza maximă: 16:34
-ieşirea Lunii din penumbră: 18:51
     Cu un pic de noroc, oferit de un cer cu nebulozitate redusă, eclipsa poate fi mai bine observată la Observatorul Astronomic “Victor Anestin” (str. Trotuș nr. 8-10, telefon: 0234.513724)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu