Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, aprilie 06, 2013

O metodă simplă de combatere a stresului


     Ideea că spaţiile verzi reduc stresul şi îmbunătăţesc concentrarea nu este nouă. Cercetătorii au lansat de mult ipoteza că spaţiile verzi sunt liniştitoare, necesitând mai puţină atenţie mentală decât străzile aglomerate tipice oraşului.
     Până acum, însă, această teorie nu a putut fi testată. Cercetările au arătat că persoanele care trăiesc în apropierea copacilor şi a parcurilor prezintă un nivel mai scăzut al cortizolului, un hormon de stres, în salivă decât persoanele care trăiesc între „betoane”. De asemenea, copiii cu deficit de atenţie tind să se concentreze mai bine şi să obţină rezultate mai mari în testele cognitive după ce s-au plimbat printr-un parc. Un alt studiu realizat în laborator de oamenii de ştiinţă a arătat că voluntarii care priveau scene din natură erau mai calmi şi mai gânditori decât cei ce studiau scene urbane.
     Cu toate acestea, până acum nu a fost posibilă studierea creierului unei persoane în afara unui laborator, atunci când aceasta se plimbă printr-un parc sau pe străzi. Recent, însă, oamenii de ştiinţă au conceput o versiune portabilă şi uşoară a electroencefalogramei, tehnologie prin care se înregistrează activitatea electrică a creierului.
    Pentru acest nou studiu, ce a fost publicat în The British Journal of Sports Medicine, cercetătorii de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh şi de la Universitatea Edinburgh au ataşat aceste aparate portabile pe scalpul a 12 voluntari sănătoşi. Electrozii transmiteau wireless datele către un laptop purtat în rucsac de fiecare voluntar.
     Apoi, cercetătorii i-au trimis pe voluntari la o scurtă plimbare de 2,4 kilometri pe un traseu ce cuprindea trei zone din Edinburgh. În primii 800 de metri, voluntarii traversau un cartier istoric de cumpărături, cu numeroase clădiri vechi şi cu mulţi pietoni pe trotuar, dar cu puţine maşini pe stradă. Apoi, voluntarii au intrat într-un parc, parcurgând încă 800 de metri. În cea de-a treia parte a plimbării, participanţii la studiu au intrat într-un cartier comercial aglomerat, cu trafic intens şi cu numeroase clădiri de beton.
     Voluntarii au fost instruiţi să meargă în ritmul lor, dar să nu se grăbească sau să se oprească. Majoritatea au terminat plimbarea în aproximativ 25 de minute. De-a lungul întregii perioade, electroencefalograma portabilă transmitea informaţii despre undele lor cerebrale către laptopul din rucsac. Ulterior, cercetătorii au analizat datele obţinute, încercând să identifice tiparele care sunt asociate sentimentelor de frustrare, atenţie direcţionată, stimulare cerebrală şi sentimentului de calm.
     Rezultatele studiului au confirmat ideea că spaţiile verzi reduc oboseala creierului. Atunci când voluntarii se plimbau prin zonele urbanizate şi aglomerate, mai ales în cartierul cu trafic intens, undele cerebrale indicau că sunt mai stimulaţi, mai atenţi şi mai frustraţi decât atunci când erau în parc, loc în care undele cerebrale indicau o stare meditativă.
Aşadar, când se plimbau prin parc, voluntarii erau mai liniştiţi din punct de vedere mental.
     Specialiştii subliniază că asta nu înseamnă că nu erau atenţi. „Mediile naturale stimulează creierul, dar atenţia solicitată este una fără efort. În psihologie se numeşte atenţie involuntară. Mediul natural ne atrage atenţia, dar ne permite în acelaşi timp spaţiu să reflectăm”, subliniază Jenny Roe, profesor la Universitatea Heriot-Watt. O plimbare prin natură este un paliativ pentru solicitările atenţionale ale străzilor urbane, explică cercetătorul.
     „Rezultatele sugerează că ar trebui să luaţi o pauză de la muncă şi să vă plimbaţi printr-un spaţiu verde, sau doar să staţi într-un spaţiu verde. Puteţi chiar să priviţi un spaţiu verde pe geamul biroului în care vă găsiţi”, afirmă profesorul Roe. „În mod cert va avea un efect restorativ şi vă va ajuta la tratarea problemelor de atenţie şi de stres”, a concluzionat expertul.
Sursa: descoperă.ro. Articolul original: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu