Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, septembrie 23, 2013

Mâine vom avea parte de un exerciţiu de protecţie civilă în caz de cutremur

     În conformitate cu Planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă în anul 2013 al judeţului Bacău, aprobat prin Ordinul Prefectului judeţului Bacău şi a Planului cu principalele activităţi al Compartimentului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, în data de 24 septembrie 2013 se va desfăşura „Exerciţiul de protecţie civilă în caz de cutremur”. Exerciţiul are ca temă „Activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a Compartimentului de protecţie civilă din cadrul Primăriei Municipiului Bacău, instituţiilor publice, operatorilor economici şi echipelor de intervenţie  pentru situaţii de urgenţă în acţiunea de limitare şi înlăturare a urmărilor unui cutremur în cooperare cu alte forţe şi mijloace cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă".
         În data de 24 septembrie 2013 la ora 11.25 vor fi transmise prin mijloacele de alarmare instalate în municipiul Bacău, semnalul acustic ALARMĂ LA DEZASTRE în vederea unei replici a cutremurului, urmate de comunicate privind câteva reguli de comportare ce trebuiesc luate imediat după producerea unui cutremur.   Totodată, la ora 14.50 vor fi transmise prin mijloacele de alarmare instalate în municipiul Bacău, semnalul acustic ÎNCETAREA ALARMEI semnificând încheierea exerciţiului, urmate de comunicate privind câteva reguli de comportare ce trebuie luate după producerea unui cutremur.
Exerciţiul va consta în următoarea simulare:
La data de 24.09 ora  11.15 are loc un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea. Durata 30 secunde. Cutremurul a fost resimţit în zona de sud – est  a României, cu o intensitate mai mare în localităţile: Bucureşti, Galaţi, Buzău, Focşani, Râmnicu Sărat, Bacău, Vaslui şi Iaşi.
         Staţiile de seismologie au anunţat posibilitatea apariţiei unor replici ale acestuia.
         Ca urmare, au rezultat numeroase pierderi umane şi materiale. Au fost afectate clădiri de locuinţe, căi de comunicaţii rutiere şi de cale ferată, construcţii hidrotehnice, conducte magistrale, utilaje şi instalaţii tehnologice periculoase, reţele şi instalaţii de telecomunicaţii şi utilităţi publice. S-au produs incendii şi explozii.
         În municipiul Bacău, cutremurul a fost resimţit cu intensitatea VIII pe scara Mercalli. A fost afectată în mod deosebit zona centrală.
         Urmare a cutremurului, pe B-dul Alexandru cel Bun intersecţie cu str. Florilor, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un autocamion a societăţii CRAB Bacău ce transporta clor.
Sursa: comunicat de presă Primăria Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu