Participă!

duminică, octombrie 22, 2023

Week-end de octombrie cu recorduri termice excepţionale

   Am avut parte de un week-end cu două zile de excepţie: ieri, în Bacău s-au înregistrat 32,9 C, astăzi "doar" 28,8 C.

Temperaturi maxime 21 și 22 oct 2023 (sursa: ANM)

    Pe Meteo Moldova, prof. Lucian Sfâcă sintetiza "în timp real" această situaţie de excepţie:  Anomalia pozitivă de temperatură de astăzi în sudul Moldovei ajunge la +20C. O valoare ea însăși record, pentru că o astfel de valoare este extrem de rară dacă nu chiar nemaintâlnită. Evident, valorile de azi sunt valori record de temperatură maximă pentru luna octombrie. Mai mult, valorile record precedente sunt mai mult ca sigur, așa cum ar fi firesc pentru octombrie, înregistrate la începutul mai cald al lunii, or noi suntem acum în a treia decadă a lui octombrie.

Încă un mic exercițiu de comparație care să ne facă să înțelegem condițiile de azi. Dacă în iulie sau august am fi avut parte de o anomalie pozitivă de temperatură de+20C, valorile de temperatură maximă s-ar fi apropiat de 50C. O comparație interpretabilă, evident, dar ea trebuie să ne ajute să înțelegem cât de excepțional de ridicate sunt valorile de temperatură de astăzi.

Cu siguranță, ne putem bucura de încă o zi de vară, deoarece maximele termice nu sunt neapărat insuportabile, dar nu trebuie să uităm că poate suntem primii trăitori de pe aici care au văzut culorile superbe ale toamnei de la maxime de 30 C” (Conf. dr. Lucian Sfîcă - Fb/Meteo Moldova, 21 oct 2023)

      Curiozitate m-a împins din nou să cercetez un pic acest record termic pentru oraşul Bacău. După 1945, o singură înregistrare  bate recordul de ieri: este vorba de octombrie 1952 (ziua nu îmi este cunoscută în baza de date), cu un neverosimil 34,6 C. Luând în calcul perioada de după 2000 (unde datele meteo pot fi consultate mai facil, fiind disponibile online), constatăm un singur moment cu temperatură peste 30 C: 5 octombrie 2006, cu 31,4 C.  Toate celelalte situații cu valori mai mari s-au înregistrat la început de lună: 1 oct (28,8 C în 2011 și 28,4 C în 2022), 2 oct (29,5 C în anul 2012), 9 oct (26,9 C în 2009) etc., demonstrându-se şi în cazul Bacăului (alături de alte câteva zeci de stații meteo din țară) anomalia termică pozitivă a acestor două zile caracterizate deja în presă ca fiind un exemplu de "vară indiană".

     Graficul de mai jos prezintă temperaturile maxime absolute pentru luna octombrie, la Bacău, în perioada 1970-2023. Deşi climatologic nu este indicat să facem comparaţii pentru intervale mici de timp (zile, în acest caz), trendul ne indică acelaşi fenomen cât se poate de clar, iar şi iar, vorba cântecului...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu