Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, noiembrie 12, 2010

DURABILA STRATEGIE A JUDEŢULUI BACĂU

BACĂU COUNTY 2010-2021:  SUSTAINABLE DEVELOPMENT STRATEGY


Mare bucurie! De câteva zile avem şi noi o strategie de dezvoltare judeţeană, intitulată STRATEGIA DE DEZVOLTARE DURABILĂ A JUDEŢULUI BACĂU ÎN ORIZONTUL DE TIMP 2010 - 2021, care poate fi consultată pe site-ul Consiliului Judeţean. Strategii de dezvoltare (sau măcar încercări) au fost destule de-a lungul timpului, acum însă, pe parcursul a 295 de pagini se încearcă o racordare la principiile dezvoltării durabile, concept actual, nelipsit din strategiile de dezvoltare ale U.E. şi nu numai.
Foto: prima pagină a strategiei
(Sursa: http://www.csjbacau.ro/fisiere/attach/403_84_strategia-de-dezvoltare-durabila.pdf)
        Conform presei locale, "Pentru prima oară, dupa 1989, judetul Bacau are în sfirsit o strategie elaborată de specialişti şi de consultanţi, care au adunat toate datele, le-au pus cap la cap, le-au aşternut pe hârtie şi au oferit sugestii. Strategia se întinde pe un orizont de timp intre 2010 şi 2021 şi a fost realizata cu finanţare prin Programului Operaţional de Dezvoltare a Capacităţii Administrative. Valoarea proiectului a fost de 1,4 milioane de lei, din care contribuţia judeţului s-a ridicat la 29.000 de lei." (Sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/11/11/s-a-conturat-prima-strategie-de-dezvoltare-a-judetului-bacau.html).
         Ar fi foarte multe de comentat după ce am încercat, plin de curiozitate, să o lecturez rapid. Dar pentru că a început week-end-ul şi vreau să vă energizez, las deocamdată deoparte analiza critică şi dau citire viziunii acestei strategii: Judeţul Bacău va ajunge până în 2021 unul dintre principalele motoare de dezvoltare economică ale regiunii Nord-Est, un nod logistic regional şi un model de creştere sustenabilă. Creşterea sa economică, avându-şi avangarda în industria de înaltă tehnologie, se va baza pe tradiţia să industrială, dar va căuta să repare dezechilibrele trecutului, tinzând către convergenţă şi coeziune socială. Trăgându-şi energia din vastul rezervor de talent şi cunoaştere al resurselor sale umane, dezvoltarea  sa viitoare va fi deopotrivă echitabilă, armonioasă şi prietenoasă mediului înconjurător
Nu sunteţi cuprinşi de optimism? Week-end plăcut, armonios şi echitabil până la orizontul serii de duminică!

2 comentarii:

  1. Traditia industriala? Mai bine spuneau ca ramanem cu traditia punct. Ca industrie nu prea mai avem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem satui de atata vorba fara acoperire.

    RăspundețiȘtergere