Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, noiembrie 24, 2010

MODERNIZAREA BACĂULUI ŞI ROLUL MINORITĂŢILE ETNICE

       Astăzi a avut loc Seminarul „Minorităţile etnice şi procesul de modernizare în oraşul Bacău - evreii”, organizat în cele mai bune condiţii de Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacău, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocastului din România “Elie Wiesel”, Asociaţia „Eurocivica”, Asociaţia pentru Integrare şi Dezvoltare Europeană (AIDE) şi Asociaţia pentru Studii Africane şi Orientale. Prezenţa unor invitaţi de marcă (Stephen Ruken – Political officer în cadrul Ambasadei S.U.A la Bucureşti, dr. Hary Kuller – Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, dr. Măriuca Stanciu – şef department Biblioteca Academiei Române ş.a.), tematica variată şi totodată incitantă a comunicărilor, prezentarea unor informaţii inedite privind rolul minorităţilor etnice în modernizarea Bacăului, au constituit puncte forte ale unei manifestări care a reuşit să iasă în bună măsură din şabloanele clasice, menţinând la cote ridicate interesul audienţei pe parcursul a aproape patru ore. Din punctul meu de vedere o reuşită pentru organizatori şi pentru oraş în general, având în vedere că urbea nu se poate lăuda nici pe departe cu studii exhaustive care să ofere coerent şi interdisciplinar o imagine a devenirii citadine.
            Seminarul a fost în mod fericit prefaţat de filmul documentar “Bacăul de altădată”, aparţinând regizorului Vladimir Lucaveţchi, prin pasiunea căruia avem la dispoziţie astăzi, unicul material multimedia care surprinde secvenţe memorabile ale istoriei şi geografiei unui secol XX băcăuan cu specificităţi aparte faţă de alte oraşe ale reţelei urbane moldoveneşti.
            Şi câteva critici: persistenţa unor divagări descriptive (interesante poate pentru neofiţi, mai puţin atractive pentru ceilalţi), prezenţa scăzută (cca 40 persoane) în pofida unei bune promovări în media, calitatea de turişti a unor persoane din “protipendada” cursului Bistriţei, pentru care, presupun, oraşul Bacău nu mai are taine epistemologice…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu