Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, iunie 23, 2012

Buna-Vestire la Bacău

     Mâine, în zi luminată de Buna-Vestire (Drăgaica sau Sânzienele, cum mai este cunoscută în popor), mare sărbătoare creştină ce consfinţeşte întâietatea primăverii, băcăuanii au posibilitatea de a serba hramul bisericii din cartierul Bistriţa-Lac (str. Florilor nr. 2).
      Mai puţin cunoscut, lăcaşul aparţine categoriei obiectivelor de cult ridicate în secolul al XIX-lea, cu o istorie interesantă. Mai întâi pe acest loc a funcţionat o bisericuţă mică, unde de abia încăpeau vreo 50 de închinători, ridicată la 1830 de cucoana văduvă Soltana Ureche (Costache Radu, „Bacăul de la 1850-1900”).  
    Evoluţia demografică a impus ca o necesitate extinderea bisericii, astfel încât în perioada 27 iunie 1879 - 21 noiembrie 1882, prin strădania preotului paroh Gheorghe Vasian şi ajutorul enoriaşilor, se va ridica din zid de cărămidă, actuala biserică. Reparaţii mai importante au fost făcute după mai bine de şapte decenii, în 1957 şi 1969.
   Fundaţia necoezivă, construită din bolovani de piatră, var şi nisip, a determinat afectarea puternică a zidurilor şi a picturii la marele cutremur din 4 martie 1977.
   Între anii 2000 – 2004 întreaga biserică a fost reconstruită din temelie. La data de 9 mai 2004, biserica a fost sfinţită de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Biserica "Buna-Vestire" din Bacău (foto: pbs.ro)
      Prin vechime şi detaliile arhitecturale, biserica „Buna-Vestire” este susceptibilă de a merita un loc pe lista obiectivelor de patrimoniu din oraş. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu