Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, august 06, 2011

Bacăul şi fondurile europene

Situarea judeţului Bacău pe ultimul loc în Regiunea de Nord-Est după valoarea fondurilor europene atrase de autorităţile publice prin Programul Operaţional Regional a fost taxată de presa locală acum câteva zile. Raportul publicat de Institutul pentru Politici Publice Bucureşti (intitulat Fondurile structurale - de la oportunitate de dezvoltare la buget de pradă. Şansele redresării României prin fonduri structurale) demonstrează elocvent această poziţionare şi elimină ciondăneala autorităţilor locale cu cele din alte judeţe ale Moldovei privind ierarhia. O realitate deloc îmbucurătoare pentru Bacău. 
Totuşi nu s-a spus un lucru important: după valoarea fondurilor atrase de firme, judeţul Bacău se situează pe locul 3 în ţară, după Iaşi şi Sibiu (foto). Ceea ce înseamnă  ceva…
Sursa: I.P.P. Bucureşti
 Lăsând deoparte aceste ierarhii, mai sugestive sunt concluziile institutului, care reprezintă un semnal de alarmă pentru structurile administrative ale statului:
           “Rata de absorbție este foarte mică, banii efectiv cheltuiţi de beneficiari sunt foarte puțini. Suntem departe în spatele Bulgariei și diferența între ceea ce se vehiculează public și ceea ce este în realitate este foarte mare în anumite cazuri. La nivelul administraţiei locale, câştigătorii proiectelor au fost comunităţi conduse de reprezentanţii tuturor partidelor politice.
Proiecte s-au depus în aceşti ani, de multe ori folosindu-se fraze şablon, cuvinte cheie învăţate pe de rost de firmele de consultanţă care au ştiut să profite cel mai mult de pe urma entuziasmului pentru accesarea a cât mai mulţi bani. Nu întotdeauna s-au şi evaluat corespunzător în sensul în care nu s-au urmărit temeinic ca rezultatele propuse să urmezecuantumul sumelor de bani alocate. Cu alte cuvinte, România se pricepe la cheltuirea banilor urmând să găsească ulterior şi pentru ce.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu