Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, septembrie 20, 2011

Dinamica elevilor şi profesorilor în judeţul Bacău

       Conform analizelor econtext.ro, judeţul Bacău se află pe primul loc în ceea ce priveşte scăderea numărului de elevi din învăţământul preuniversitar, pentru intervalul 2006-2010. În valori absolute, fluctuaţia este mai mare chiar decât cea înregistrată la nivelul capitalei (12712 elevi – tabelul 1).

    În corelaţie cu această dinamică, şi numărul cadrelor didactice a scăzut cu peste 1000 de norme, Bacăul situându-se pe locul 6 în topul judeţelor cu regres numeric (tabelul 2).


          Dincolo de explicaţiile generale care s-au dat în diverse surse media (îmbătrânire demografică, situaţia socio-economică, grad de urbanizare etc.), în cazul particular al judeţului Bacău s-au uitat cel puţin două elemente extrem de importante, care explică această involuţie:
       - suntem unul din cele mai populate judeţe. La nivelul anului 2006, judeţul Bacău (conform estimărilor I.N.S. Buureşti) a urcat pe poziţia a IV-a ca număr de locuitori (721000 persoane), fiind depăşit doar de Bucureşti, Iaşi şi Prahova. Dacă era luat în calcul şi factorul demografic pentru a raporta indicatorul brut (numărul de elevi sau numărul de profesori care au ieşit din sistem), ierarhia era cu totul alta. Nu putem compara, spre exemplu, numărul de nou-născuţi din China cu cei din Mongolia decât în promile, altfel ar fi hilar;
       - prin specificul său fizico-geografic şi economic, teritoriul administrativ înglobează areale de un ruralism pronunţat, în care fenomenul migraţionist s-a manifestat timpuriu şi cu intensităţi mult mai mari decât în alte judeţe (a se vedea recensămtul populaţiei din anul 2002). Acest bilanţ negativ s-a accentuat în ultimul deceniu, prin schimbarea comportamentului migranţilor, care au preferat să-şi ia şi copii cu ei în ţările de destinaţie.
       Una peste alta, chiar dacă (prezumtiv) informaţiile sunt corecte, analiza lor cauzală şi mai ales trasarea unor concluzii „imuabile” suportă necesare ajustări metodologice, care să ofere rezultatelor depăşirea unui simplu stadiu de înşiruire sau ordonare (ascendentă sau descendentă) a unor date statistice. Chiar şi aşa, e clar totuşi că judeţul nu stă chiar pe roze (şi) din această perspectivă. 


Sursa tabele: econtext.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu