Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, noiembrie 25, 2011

Un pas înainte pentru promovarea turistică a judeţului Bacău


       Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău  a fost astăzi gazda lansării unui set de materiale promoţionale, care vizează obiective cu potenţial turistic cultural de pe teritoriul judeţului Bacău. Asociaţia “Civitas Bacoviensis”, formată din istorici băcăuani, având ca preşedinte pe Lăcramioara Istina (foto),  şefă a Secţiei de Arheologie şi Istorie a complexului muzeal băcăuan, a iniţiat un proiect de promovare a patrimoniului local, beneficiind de o finanţare de 10000 lei de la C.J. Bacău, materializat prin ghidulJudeţul Bacău. Repere culturale”, o hartă cu localizarea  şi tipul obiectivelor turistice (situri arheologice, lăcaşuri de cult, palate, castele, conace, fortificaţii, muzee şi colecţii muzeale, monumente de arhitectură laică, construcţii meşteşugăreşti şi industriale, monumente ale eroilor, rezervaţii şi monumente ale naturii) şi un set de patru vederi tematice: „Bacău – centrul istoric”, „Monumente de arhitectură laică”, „Biserici de lemn” şi „Biserici voievodale” – foto.
      La manifestare au participat  liceeni de la Colegiul „Grigore Antipa” Bacău, a căror specializare este „Tehnician în turism”. 
     Timpul scurt de derulare a proiectului şi finanţarea modestă nu au reprezentat piedici insurmontabile care să afecteze reuşita editorială coordonată cu profesionalism şi pasiune de Elena – Lăcrămioara Istina şi Marius – Alexandru Istina. Lansarea a evidenţiat necesitatea promovării turistice a zestrei culturale băcăuane (deloc de neglijat), cu atât mai mult cu cât aceasta este insuficient (sau deloc) promovată. Personal am putut vedea (pentru a câta oară…) că numeroase obiective de prim rang nu sunt cunoscute de publicul prezent (mormântul lui Emil Rebreanu şi Palatul Ghika – Comăneşti sunt exemplele de astăzi…), necesitând imperios ieşirea acestor materiale de promovare din sfera îngustă a target-ului oferit de diverse finanţări (administraţii publice locale, eventual agenţii de turism) şi ofertarea cât mai amplă prin diverse mijloace la îndemână: chioşcuri de ziare, librării ş.a.
     Când vom avea şi noi bucuria altor oraşe din Moldova (nu mă mai gândesc la alte regiuni), care de ani de zile pun la dispoziţie o multitudine de materiale informative, care promovează cum se cuvine moştenirea cultural – istorică?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu