Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, ianuarie 17, 2012

Codrii Bacăului

  După mai bine de două decenii de adevărat jaf asupră pădurilor băcăuane, cuantificarea suprafeţei forestiere a judeţului devine o adevărată provocare. Ultimele date oferite de diferite instituţii ale statului variază pe un ecart destul de mare, de la 2688 kmp la 2827,09 kmp (I.N.S. Bucureşti). 
    Teoretic, aceste valori ar reprezenta în jur de 42,5% din suprafaţa judeţului, pondere prin care Bacăul s-ar situa undeva pe locul 7 în categoria celor mai împădurite judeţe, după Suceava, Caraş-Severin, Hunedoara, Argeş, Maramureş şi Vâlcea.
Ponderea pădurilor pe judeţe (sursa: riscograma.ro)
    Spun teoretic pentru că dezastrul din bazinul Trotuşului a lăsat urme adânci în zestrea forestieră a judeţului, chiar dacă pe alocuri au fost făcute palide încercări de reîmpădurire. Nu este de mirare că Agenţia pentru Certificare Forestieră (organizaţie independentă, neguvernamentală şi non-profit înfiinţată în anul 2009 cu sprijinul World Wide Fund for Nature Danube - Carpathian Programme) a cartografiat zona sub titulatura "potenţiale tăieri ilegale" (foto).
   Trist dar adevărat. Şi poate un pic hilar, dacă ţinem cont că acum există tehnica necesară de a "radiografia" şi ultimul metru pătrat de uscat, din punct de vedere al utilizării terenurilor. Desigur, dacă se doreşte acest lucru, având în vedere interesele enorme şi beneficiile obţinute din exploatarea ilegală a pădurii. Nu e mai frumos să vorbim şi astăzi de o pondere la nivel naţional a pădurilor de 26%, la fel ca manualele şcolare din anii `70?!

3 comentarii:

  1. Da, datorită depresiunii intramontane a Braşovului, intens utilizată agricol, care se suprapune în cea mai mare parte pe teritoriul administrativ al judeţului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Statisticile vorbesc la Braşov de 1993 kmp de păduri.

    RăspundețiȘtergere