Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, ianuarie 05, 2012

Şansa băcăuanilor pentru agrement: AMURCO


   Combinatul chimic Amurco” a oferit “cadou” (mai degrabă a se citi “piatră legată de gât”) domeniului public halda de fosfogips care se întinde pe o suprafaţă de 6,21 ha în sudul oraşului. Oferta de donare a fost făcută în scopul ecologizării şi decontaminării zonei, fiind valabilă doar în cazul în care proiectul va primi avizul Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru utilizarea în acest scop a unor fonduri nerambursabile.
      Dacă ne uităm în proiectul Planului de Urbanism General al municipiului Bacăului, la planşa “Reglementări urbanistice – zonificare”, halda este deja trecută în categoria “zone plantate, agrement, sport”, fiind vajnic colorată cu un verde primăvăratic:
Presupun că peste ceva timp vom putea sorbi o bere sub umbreluţele amplasate pe coama muntelui de steril sau ne vom agrementa sănătos prin jogging,  bungee jumping sau zorbing printre speciile de conifere exotice, în amenajări peisagere din care nu vor lipsi şi fântâni arteziene. Ce mai, câte oraşe se mai pot lăuda cu asemenea forme de relief antopic în intravilan, care pot genera asemenea oportunităţi de dezvoltare... Să duduie combinatul preţ măcar de trei decenii, pentru a ne mai oferi un munte geamăn în apropiere! Atunci băcăuanii vor avea şansa drumeţiilor de week-end prin Defileul Amurco şi perspectivele ameţitoare din telegondola proaspăt ancorată.

Imagine satelitară a haldei de fosfogips din sudul oraşului Bacău

Post scriptum: citim din comunicatul de presă al Primăriei Bacău din 9 ianuarie 2012:
In sedinta extraordinara a Consiliului Local al Municipiului Bacau, din data de 20 decembrie 2011, Prefectul judetului Bacau s-a prezentat fara a-si fi anuntat in prealabil intentia de a participa, solicitand consilierilor locali sa aprobe in urmatoarea sedinta, preluarea suprafetei de 62.186 mp, teren situat in Bacau, str. Chimiei nr.1, pe care se afla halda de fosfogips de pe platforma “Sofert”. 
          Avand in vedere lobby-ul si adresa Institutiei Prefectului – Judetul Bacau, nr. 24174/2011, adresa Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului nr.24173/2011, precum si adresa SC AMURCO SRL Bacau nr.8623/2011 prin care aceasta societate isi exprima intentia de a dona Municipiului Bacau terenul in suprafata de 62.186 mp situat in Bacau, str. Chimiei nr.1, Consiliul Local al Municipiului Bacau a adoptat in luna decembrie 2011, in sedinta extraordinara, proiectul de hotarare prin care se  accepta oferta de donatie a terenului respectiv.
          Oferta de donatie este facuta in vederea initierii procedurilor legale in scopul intocmirii studiului de fezabilitate si a aplicatiei pentru aprobarea finantarii proiectului “Decontaminarea haldei de fosfogips Bacau” la Ministerul Mediului si Padurilor, in vederea finantarii prin POS Mediu 2007-2013 Axa Prioritara 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric”, Domeniul Major de Interventie “Reabilitarea zonelor poluate istoric”.
          Acceptarea ofertei de donatie, in continutul HCL/29 dec.2011, isi va produce efectele la semnarea contractului de finantare a proiectului si dupa obtinerea avizului de mediu, in caz contrar, terenul revenind proprietarului de drept. Toate cheltuielile ocazionate de accesarea fondurilor nerambursabile pentru acest proiect, precum si toate cheltuielile neeligibile si cofinantarea locala sunt suportate de catre SC AMURCO SRL Bacau. Obligatiile de mediu sunt si raman in totalitate in sarcina societatii sus amintite.
In acest mod Consiliul Local al Municipiului Bacau si Primaria Municipiului Bacau si-au exprimat ferm disponibilitatea de solutionare a unei probleme legate de starea de confort si de sanatate a cetatenilor municipiului Bacau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu