Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, iulie 08, 2012

A devenit Bacăul o insulă termică?

   De mai multe săptămâni, odată cu venirea verii, datele referitoare la temperatura aerului în Bacău, oferite de Administrația Națională de Meteorologie, au scos frecvent în evidență pentru orașul lui Bacovia imaginea unei adevărate insule termice, cu valori sensibil mai mari decât cele înregistrate la alte stații meteorologice din Moldova (clic aiciaici sau aici pentru exemplificare). La fel se întâmplă și acum, când mercurul a ajuns (oficial) la 36,9 grade Celsius (v. harta  - sursa: meteoromania.ro). Avem parte de o vară caniculară ieșită din comun? Eu unul înclin să cred că înregistrările pentru acest element climatic au avut de suferit prin recenta mutare a platformei meteorologice din zona aeroportului în cartierul C.F.R., unde condițiile microclimatice sunt diferite...

9 comentarii:

  1. Stii exact unde este statia meteo? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Strada General Guşe, în apropiere de penitenciar.

    RăspundețiȘtergere
  3. O zi în care soarele scaldă Moldova în radiație. Astfel, temperaturile diferă foarte mult de la un loc la altul în funcție de modul în care suprafețele incidente gestionează acest flux radiativ intens. O zi foarte potrivită pentru a înțelege influența pe care o au orașele asupra regimului termic. Suntem în preajma maximului termic diurn (ora 15), iar harta temperaturilor de la ora 15 furnizată de ANM (www.meteoromania.ro) indică un adevărat pol al căldurii în Bacău (33˚C) urmat de Focșani, Iași sau Galați cu 30˚C. Nu e un pic ciudat ca o localitate situată la poalele masivului împădurit al Pieticicăi Bacăulu să dețină cea mai mare temperatură din partea aceasta de țară? Dacă urmărim însă valorile de temperatură de la aeroport Bacău (wunderground.com) vom putea constata că e vorba de numai 29˚C. Nu mai puțin de 4˚C diferență temperatură și o explicație extrem de simplă. Stația oficială a ANM, cu 33˚C, este recent amplasată în mijlocul orașului, iar cea de la aeroport la periferia orașului, acolo unde era amplasată până acum ceva timp și stația meteorologică oficială, strămutată pentru mărirea aeroportului Bacău. Care dintre cele două valori e corectă? Simplu: ambele! Cea de la stația oficială ANM este reprezentativă pentru ceea ce se întâmplă în oraș, în timp ce stația de la aeroport este reprezentativă pentru temperaturile de la periferie. Putem sublinia însă, că în acest fel, reprezentativitatea climatică a observațiilor de la stația meteorologică Bacău este nulă, aceste date nemaiputând fi comparate cu cele de pe vechiul amplasament de la aeroport. Situația asemănătoare și în Iași. Aeroport: 26˚C, ANM (strămutată recent mai aproape de oraș) 30˚C, UAIC 29˚C, Toma Cozma 32˚C (stație amplasată în apropierea unei intersecții cu posibile probleme de umbrire a senzorului de temperatură).(© Lect. dr. Lucian Sfîcă).

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=447923901981740&set=a.150087745098692.32334.128420237265443&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai am o intrebare legata de diferentele intre cele doua statii din Bacau. Am observat ca si diferenta de presiune e destul de mare, in conditiile in care diferenta de altitudine e de 3 metri, cel putin pe Google Maps. Am cumparat un barometru "old school" si ar trebui sa-l reglez dupa statia meteo locala, nu sunt insa sigur care e valoarea corecta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Incercati sa-l calibrati dupa valoarea oficiala postata de AMM pe meteoromania.ro. Dacă barometrul e ok, ar trebui ca diferentele afisate sa fie foarte mici, cu conditia sa nu plecati din oras (atunci trebuie o nouă calibrare). Diferenţa de altitudine de 3-6 m ar insemna o diferenta de 1 milibar...

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, asa e, insa e doar un milibar din cei 21 ce stau mai tot timpul intre cele doua statii. Am mai facut acum o comparatie cu Iasi si Suceava, au si ei diferente insa sunt doar de 9, respectiv 4 mb.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, ciudat. Singura posibilitate ar fi să luaţi în calcul acea diferenţă ca o constantă...

    RăspundețiȘtergere