Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, noiembrie 11, 2012

Mihai Eminescu în inspecţie


       La data de 1 iulie 1875, Mihai Eminescu a fost numit revizor şcolar al judeţelor Iaşi şi Vaslui, funcţionând în această calitate aproape un an, până la 4 iunie 1876. Mai puţin cunoscut este faptul că marele poet a inspectat şi şcoala din Lipova, comună situată astăzi în judeţul Bacău, dar aparţinând de Vaslui la finalul secolului al XIX-lea. Redăm în cele ce urmează procesul verbal încheiat de poetul nepereche.

Lipova în 29 Aprilie 1876: Manliu Gramatica şi Cartea de Citire.
„Inspectând astăzi şcoala din Lipova, am găsit puţini elevi prezenţi din cauza ploilor mari care durează de mai multe zile. Deşi trebuie să recunosc că D-nul învăţător îşi dă silinţa, totuşi am următoarele observaţii de făcut, a căror întocmai urmare o pretind:
1)     Lectura trebuie făcută în toate clasele pe cărţi regulate de citire, iar nu pe manuale de geografie, catehii sau altele. Făcându-se lectura pe asemenea manuale, în genere scrise de autori proşti, c-o ortografie rea şi c-o limbă imposibilă, se întâmplă ca, copiii în clasa a treia să citească mai rău decât în a-ntâia în care au metoda nouă cu limba limpede şi înţeleasă.
2)     Gramatica trebuie învăţată nu pe de rost ci prin dese exerciţii orale şi înscrise. De aceea trebuie acelaşi Măcărescu şi gramatica predată după Manliu.
În clasele I-a şi a II-a am găsit că citirea şi scrierea merg bine. Am încă de observat că în privinţa notelor D-nul învăţător să fie mai strict”

 În amintirea trecerii lui Mihai Eminescu pe meleagurile lipovene, marele matematician Gheorghe Vrănceanu (născut în această zonă) a dezvelit o placă de marmură care se află astăzi în incinta şcolii din Valea Hogei (foto). În anul 1989, în faţa şcolii din Lipova a fost instalat bustul poetului (foto), creaţie a sculptorului George Zărnescu. Unitatea de învăţământ care astăzi poartă numele poetului a amenajat în interior un mic punct muzeal (foto), reper al proiectelor educaţionale derulate în ultimele decenii împreună cu Universitatea „Vasile Alecsandri” şi cu alte instituţii culturale.

Un comentariu: