Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, martie 03, 2013

Adevăruri despre regionalizare

Dacă aş putea, le-aş trimite tuturor politicienilor din România următoarele rânduri:

    "Se vede treaba că politicienii locali nu au înţeles nimic din regionalizare. Mizele interne ale regionalizarii sunt şi rămân meschine – dorinţa liderilor locali de a-şi vedea resedinţa un buric al unor regiuni, la fel de meschine precum gândurile lor, fără logica şi coerenta teritorială. Peste tot în presă sau în discursurile politicianiste ale nepriceputilor nostri politicieni de pretutindeni si lăţiti pe toată cromatica partidelor, nu auzi si nu vezi decât aberaţii. Dacă-i întrebăm care ar fi ratiunile regionalizării, nu aflăm decât un singur răspuns, repetat papagaliceşte: “să atragem fonduri europene” iar cei care n-au lipsit la şcoală chiar la toate orele, adaugă doct “că regiunile să fie ordonatoare de credite”. Orice om de bun simt nu intuieste din acest răspuns (răspunsuri, când este cazul), decat faptul că pe politician nu-l interesează decât viitorul apropiat!
    Dar regiunile, prin decupajul lor si prin stabilirea resedintei, vor fi in viitoarea UE, mai mult decat niste simple geometrii ce atrag fonduri. Pe termen mediu si lung, un decupaj “alandala” al regiunilor se va repercuta in slaba lor competitivitate la nivelul regiunilor UE. Si asa pornim cu handicapul subdezvoltarii, sa ne mai construim unul (care depinde exclusiv de noi!), acela al incoerentei si lipsei locicii teritoriale!
    Dacă suntem oneşti cu noi inşine si dacă nu vrem să greşim, putem să reanimăm limitele vechilor regiuni istorice. Dacă altul este interesul politic imediat sau pe termen lung, măcar să încropim niste regiuni viabile, ale căror geometrii sa tina seama de o logica teritoriala capabila sa asigure eficienta acestora. Regiunile românesti vor intra în competitie cu alte regiuni europene, ca urmare orgoliile locale nu-si au locul aici! Toti trebuie să înteleagă, de la politicieni si jurnalisti si până la practicienii bântuiţi de orgolii locale, ca o regionalizare care să multumească pe politicianul şi cetăţeanul unei urbe mediocre, va fi o intreprindere, care pe termen scurt, mediu si lung va adânci ecarturile de dezvoltare între noi, europenii periferici şi “neînţelegători” şi ceilalti europeni, ce şi-au găsit mai demult liniştea economică şi înţelegerea necesară.
    Eu nu văd decât delir în presă şi în discursurile politicienilor: desfiintarea nivelului NUTS 3 (adica a judetelor si transformarea judetului in NUTS 2, prin comasarea actualului nivel departamental – acum un an si ceva, in timpul guvernarii Boc; decupaje delirante ale unui parlamentar PSD sau PNL în care Harghita se împreunează cu Bacăul; jocul de-a subregionalizarea, în care Flutur, care şi-a dat seama ca e prea mare pentru o Bucovina (de sud!) mică şi demijudeteană, e campion; rebranduirea teritorială a botoşănenilor şi nemtenilor, care în viziunea sucevenilor nu ar fi mândri de apartenenta lor la teritorialitatea moldovenească; manifestări populare ce au umplut pietele oraşelor frustrate, conduse de politicieni neghiobi etc. Ceea ce e mai grav e ca mare parte a presei este, la rândul ei, bântuită, fie de gândurile politicienilor, fie de nepricepere.
    Ieri mi-a spus un locuitor al nou-înfiinţatului oraş Podu Iloaiei, ca această aşezare îşi va depune candidatura pentru a deveni resedinţa regiunii de Sud-Est, că nu ştiu cărui consilier al localitătii ii place la mare! O fi glumă!?" (Prof. George Ţurcănaşu).

2 comentarii:

  1. scris fara semne diacritice si totusi cuvantul "latiti" a fost intuit :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu încă mai sper în promisiunea că pentru regionalizare vor lucra "comisii de specialişti" şi că părerea lor va fi luată în considerare...

    RăspundețiȘtergere