Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, mai 29, 2013

Profesioniștii discută depre regionalizare la ...Iași

    Joi, 30 mai și vineri, 31 mai 2013, va avea loc la Iaşi conferinţa internaţională "Regionalism şi regionalizare în România. Interpretări istorice şi provocări contemporane". La finalul conferintei va avea loc o dezbatere despre cum viitorul regiunilor Romaniei.
     Evenimentul se va desfăşura la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Deschiderea oficială va avea loc pe 30 mai, la orele 9,00, în Sala Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
     Vor susţine comunicări atât membri ai comunităţii academice (istorici, geografi, filologi, economişti, politologi, jurişti etc.), cât și formatori de opinie publică. Participanţii provin din România, Republica Moldova, Germania, Austria, Elveția, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Bulgaria.
Temele care vor fi abordate sunt sistematizate în 10 secţiuni:
1. Ce sunt sau cum definim regiunile? Experiențe europene, realități românești;
2. Construcție național-statală, sisteme administrative în competiție în secolul XIX şi începutul secolului XX;
3. Modele de  organizare a teritoriului în lumea de astăzi;
4. Regiuni istorice, grupuri etnice: cazul Transilvaniei;
5. Reacția regiunilor faţă de centralism: cazul Moldovei;
6. Decalaje demografice, economice și sociale în România;
7. Spațiul în istorie: delimitări geografice, lingvistice, istorice, teritorii disputate;
8. O temă actuală: regionalizarea în România. Inițiative politice, dezbateri publice;
9. „România Mare” între autonomism, regionalism și centralism;
10. Regiuni istorice, grupuri etnice: cazul Basarabiei.
    Lucrările se vor desfășura în Corpul A (Sălile „Ferdinand” și Multimedia – I / 2) și Corpul H (Sala H1), fiind prefaţate de prelegerea Regiunea geografică – suport al structurilor teritoriale, susţinută de prof. dr. Ionel Muntele (Facultatea de Geografie).
    De asemenea, în cadrul conferinţei va avea loc, pe data de 30 mai 2013, şi o întâlnire a foştilor bursieri DAAD din regiunea Moldovei.
    Conferinţa se va încheia cu o dezbatere intitulată Regiunile au un trecut și un prezent, dar cum ar putea arăta viitorul lor?, pe 31 mai, între orele 11,30 şi 13,30, în Sala Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
    Programul integral al conferinței și rezumatele comunicărilor pot fi consultate la adresele: http://www.studiulcomunismului.ro/ și http://www.kulturzentrum-iasi.ro/
     Conferinta este organizata de Centrul de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului (CSCP), Societatea de Studii Istorice din România (SSIR), în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi, Centrul Cultural German din Iaşi, DAAD Alumni Club Iași, cu sprijinul Fundației Friedrich Ebert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu