Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, iulie 23, 2013

Unicat: imagine aeriană a Bacăului din 1944!

    O excepţională imagine aeriană a Bacăului din perioada celui de-al doilea război mondial. Fotografia a fost făcută de un avion de recunoaştere german. Nu bag mâna în foc dar cred că este cea mai veche imagine de această factură. O adevărată fotografie unicat. Enjoy!

11 comentarii:

  1. Daca te uiti in stanga jos vezi ca scrie Dez 1944, insemnand Decembrie 1944, deci al doilea razboi mondial. Oricum poza este o bijuterie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumim pentru corectură. Da, cred că este mai veridic cel de-al doilea război mondial.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este posibil ca perimetrul marcat cu A sa apartina unei unitati sovietice.
    Parca scrie Flak langa cercurile mici din apropierea perimetrului A.
    Este posibil sa fie baterii anti-aeriene ?
    In dreapta fotografiei este data de 7.9.44 ( 7 septembrie 1944 ) ?
    Ziua de 23 august a "prins" unitatile sovietice aproape de Bacau, deci la 2 saptamani este posibil ca acolo sa fie deja stationate unitati ale armatei rosii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, este posibil. Am mers pe ideea de aici: http://www.muzeuldefotografie.ro/2009/12/bucuresti-1916-1918-rara-vedere-aeriana/

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vă felicit şi vă mulţumesc pentru fotografia oferită băcăuanilor.
    Este excepţională, din punctul meu de vedere, deoarece oferă şansa unei comparaţii a dispunerii străzilor oraşului în 1944 cu aceea actuală, de pe Google Earth spre exemplu.
    Explicaţiile fotografiei sunt evidente din „Legenda” ei. Este vorba despre o fotografie de pe pagina 551 din „Atlasul Câmpurilor Aeriene din Est” care prezintă amplasarea aerodromului de la Mărgineni, Bacău. Aerodromul era dotat cu 6 baterii antiaeriene (Flak). Fotografia a fost executată la data de 07.09.1944 iar prelucrarea ei s-a terminat în decembrie 1944. Pentru susţinerea tezei locaţiei să facem comparaţia între coordonatele geografice ale comunei. Legenda spune că obiectivul se află la ; Lg 26 ° 53'00 "(0) [Est], (2) Bc 46 ° 36 '00 "(N). Site-ul margineni-bc.pe-harta.ro prezintă: „Comuna Margineni, aflata in judetul Bacau este localizata pe harta la 26° 54' Est, 46° 36' Nord,...”. A propos de Google Earth, în imaginea focalizată pe comuna Mărgineni se poate observa un simbol (avion) şi nominalizarea „Bacău Airport” diferit de locaţia „Aeroport Bacău – Luizi Călugăra”. Aerodromul de la Mărgineni este operativ şi astăzi ca aerodrom utilitar, evident, civil. Să dea Domnul pace!
    Domnule profesor, mai aşteptăm şi alte poze din atlasul secret...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulţumesc mult pentru necesarele detalieri şi pentru aprecierile făcute. Bacăul merită oricând publicarea de noi şi noi informaţii inedite care să ne permită descifrarea devenirii sale citadine.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.desteptarea.ro/foto-bacaul-in-1944-fotografiat-de-un-avion-german/

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.wwii-photos-maps.com/ sursa pozei

    RăspundețiȘtergere