Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, noiembrie 18, 2014

Eveniment: Fiţi pregătiţi pentru o incursiune în Bacăul de altădată!

      Paradoxal, graţie unor băcăuani pasionaţi de cartofilie (Mihai Ceucă, Romeo Mărăndici), avem acum mai multe imagini de arhivă cu oraşul antebelic decât cu cel transformat de regimul comunist. Cenzura draconică şi raritatea instrumentarului fotografic au lucrat atât de bine, încât, cu excepţia clasicelor imortalizări ale şedinţelor de partid sau ale momentelor regizate pentru înălţarea socialismului spre cele mai înalte culmi, nu dispunem de prea multe imagini cu transformările edilitar-urbanistice din deceniile 5-8. Vladimir Lucavetchi, prin documentarul Bacăul de altădată, a reuşit să închege acum câţiva ani, din puţinul rămas, o moştenire imagistică excepţională pentru necesare aduceri aminte ale unui trecut obscur şi luminos totodată, prin contradictoriul lor. Iată însă că vom avea parte în curând de o mare surpriză editorială. Ioan Bâşcă, cunoscut fotoreporter băcăuan, a finalizat un proiect de suflet, rod al unei susţinute activităţi de cercetare a arhivelor fotografice rămase din timpul ziarului „Steagul Roşu”. Peste 200 de pagini de album, inspirat intitulat „Bacău. Instantanee regizate”, sunt aproape gata să ne poarte într-un alt timp, în care Bacăul se reconfigura din temelii. Am avut în acest week-end şansa de a călători preţ de câteva zeci de minute prin fizionomii urbane dispărute sau transformate dramatic, cu ajutorul unor imagini inedite, necunoscute sau chiar nepublicate, rămase prin clişeele negativelor fotografice. Însoţite de informaţii sintetice şi organizate sub formă evolutivă (oraşul de ieri faţă în faţă cu oraşul contemporan), paginile albumului domnului Bâşcă impresionează prin valoarea documentară. Ele condensează multe din trăirile spaţiile noastre citadine, faţă de care cei mici rămân plini de uimire iar cei trecuţi de vârsta tinereţii vor simţi fiorul recunoaşterii unor locuri deşirate în subconştient. În acest fel, instantaneele băcăuane se constituie într-o veritabilă „verigă lipsă” imagistică a evoluţiei recente a oraşului, lucrare care nu ar trebui să lipsească din biblioteca cu palimpseste a oraşului de pe Bistriţa…
      P.S: din câte am înţeles, lucrarea va apărea în prima jumătate a lunii decembrie, în cadrul unor manifestări mai ample, prilejuite de sărbătorirea a 25 de ani de viaţă a cotidianului „Deşteptarea”
    În exclusivitate pentru cititorii deferlărilor, oferim două fotografii inedite din viitorul album, puse la dispoziţie prin amabilitatea domnului Ioan Bâşcă. 


5 comentarii:

  1. Bravo, bravo, bravo, amice Ioan Bâscă! Acest album merită a fi cumpărat de fiecare băcăuan! Cine va privi fotografiile, va putea judeca în tihnă în ce măsură s-a exagerat sau nu cu demolările. Important este ce pui în loc atunci când distrugi munca de ani a unei familii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cladirea de pe colt din prima poza e superba. Casa in stil neoromanesc cum nu sunt multe in Bacau. A fost o crima sa le darame. Macar sa fim vrednici si sa conservam ce a mai ramas. Si ma refer in special la Teatrul Bacovia care e o cladire reprezentativa pentru ramura moldoveneasca a stilului neoromanesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cladirea de pe colt din prima poza e superba. Casa in stil neoromanesc cum nu sunt multe in Bacau. A fost o crima sa le darame. Macar sa fim vrednici si sa conservam ce a mai ramas. Si ma refer in special la Teatrul Bacovia care e o cladire reprezentativa pentru ramura moldoveneasca a stilului neoromanesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. De unde se mai poate achiziționa cartea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă mai era la Glissando înainte de închidere. Cel mai bine ar fi să trimiteți un mail la Deșteptarea

      Ștergere