Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, iulie 29, 2015

Elevi băcăuani creatori de viitor

În perioada 17-23 iulie 2015 a avut loc în Cluj Napoca unul din cele mai importante evenimente destinate liceenilor cu performanțe deosebite din țara noastră, „Creatori de Viitor – Champions United”. Proiectul a reunit peste 100 de elevi de liceu cu performanțe deosebite în educație, cultură, sport și leadership școlar, precum și o serie de mentori și invitați speciali. „Creatori de Viitor” este un program organizat de Asociația 11even din Cluj Napoca, iar pentru proiectul „Champions United” și-au adus contribuția Universitatea Babeș Bolyai, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Ministerul Educației Naționale, alături de o serie de parteneri instituționali, parteneri corporate și media. Participarea liceenilor selectați a fost gratuită, iar acest lucru se datorează în cea mai mare măsură susținerii oferită de partenerul principal al proiectului, Kaufland România.
Din judetul Bacau au participat 13 elevi, selectați pe baza unor parametri de performanță în unul din cele 4 domenii. "Creatori de viitor" este rampa de incredere pe care orice tanar ar trebui sa o experimenteze! Într-o perioadă în care societatea oferă poate mult prea puţină atenţie tinerilor, forţându-i să rămână în tiparele învechite ale unei lumi ce refuză adeseori deschiderea către ceea ce este nou, îndrăzneţ, modern, iată că speranţa noastră nu este derizorie, mulţumită celor de la Asociaţia 11even. Multumesc pentru aripile ce mi-au fost consolidate si pentru viziunea proaspata, formata odata cu increderea acordata noua, tinerei generatii, prin acest proiect fascinant!"  - Maria Marchiș, participantă.
Pe parcursul „Champions United”  participanții au avut parte de o agendă foarte interesantă, care a combinat activități de dezvoltare personală cu diverse jocuri de team buiding și socializare. Punctul central al proiectului a fost reprezentat de competiția de proiecte „Viziunea pentru Educație - 2025”, competiție la care au luat parte toți participanții împărțiți în 4 echipe. Fiecare echipă a fost coordonată de cei 4 mentori invitați cu această ocazie: Dna. Simona Bernat (formator și profesor), Dl. Solomon Marcus (academician), Dl. Adrian Iordache (manager implicat în educație) și Dl. Șerban Iosifescu (director ARACIP). Competiția a fost foarte provocatoare, iar participanții și-au dezvoltat astfel abilități de muncă în echipă, de gândire strategică și creativitate.
     Pe parcursul celorlalte zile, participanții au beneficiat de prezența a alți 18 invitați și mentori care au susținut sesiuni de training pe diverse teme, feedback-ul fiind unul excelent din partea tuturor. Printre sesiunile organizate putem aminti: „Innovation Labs” oferit de Google România, „Hackathon” oferit de Arobs sau ziua dedicată subiectelor „Finanțe & Antreprenoriat” oferită de BCR România. Printre mentorii și invitații speciali s-au regăsit: Alexandru Fărcaș (antreprenor și investitor), Gabriel Boadă (director național de vânzări Renania), Marius Simion (fondator NLP Mania), Philipp Kandal (GM Telenav Europa) sau Bianca Muntean (director ARIES).
Participanții și-au dezvoltat pe parcursul proiectului simțul de apartenență la un grup de elită, la un grup cu aspirații înalte, fapt ce i-a ajutat să se integreze și să se automotiveze în a excela în fiecare zi și în fiecare activitate. Serile în echipă, imnul taberei, seara de pizza și film în aer liber, sau prezentarea proiectelor în cadrul „Galei Performanței în Educație” au reprezentat momente cu adevărat speciale. Toți elevii au primit un certificat de apreciere ca absolvenți ai celei de a doua generații de „Creatori de viitor”, precum și cadouri din partea sponsorilor. Totodată, toți participanții pot beneficia în perioada următoare de 3 până la 6 luni de mentoring&coaching cu unul dintre mentori.
Unul dintre cele mai frumoase momente ale proiectului a fost „Gala Performanței în Educație”, eveniment derulat în seara zilei de 22 iulie pe platoul Centrului Casino din Parcul Central Cluj-Napoca. A fost o seară încărcată de emoție, presărată cu discursuri emoționante, cu prezentări ale proiectelor privind „Viziunea pentru Educație 2025”, cu vizionarea în premieră a filmului „Champions United” și încheiată cu oferirea a zeci de premii participanților.
Programul „Creatori de viitor” este derulat de Asociația 11even din Cluj Napoca. Finanțarea proiectului „Champions United” s-a realizat prin intermediul unor sponsori privați, printre cele mai importante contribuții aparținând companiilor Kaufland, Renania, DPD, BCR, Green Cube, EBS, precum și Primăriei Cluj-Napoca. Au existat și susțineri locale care au acoperit parțial participarea acestor elevi deosebiți în cadrul acestui proiect, astfel: echipa din județul Bacău a fost susținută de Asociația Hai să Facem, cea din județul Cluj de compania Telenav, cea din județul Iași de compania Coseli, cea din Sălaj de Fibrex, iar cea din județul Bihor de către Fundația Comunitară Oradea.

Despre „Creatori de viitor”:
“Creatorii de viitor” sunt tineri excepționali, selectați în fiecare comunitate pe baza unor parametri de performanță în unul din următoarele domenii:
a. Educațional (olimpici internaționali sau naționali, premianți în diverse concursuri educaționale internaționale sau naționale);
b. Cultural (câștigători de premii internaționale sau naționale în proiecte sau concursuri de teatru, muzică, dans etc).
c. Sportiv (câștigători de cupe, medalii și premii naționale și internaționale în competiții sportive diverse, atât individuale cât și de echipă);
d. Leadership școlar (punere în practică a unei idei de antreprenoriat sau implicare deosebită în voluntariat și programe sociale). 

Detalii AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu