Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, 23 septembrie 2015

Cum va arăta cel mai modern observator astronomic din ţară?

    În data de 30.09.2014, Consiliul Judeţean Bacău a semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Contractul de finanţare nr. 4715 pentru implementarea Proiectului „Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural-Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău,cod SMIS 13163, din fonduri ale Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.1. Valoarea totală a proiectului este de 12.834.518,62 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă suma de 9.036.752,57 lei, iar contribuția beneficiarului este de 3.797.766,05 lei. Durata de implementare a proiectului este de 15 luni (termen de finalizare: luna decembrie). Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea dezvoltării economice şi sociale a Judeţului Bacău şi Regiunii Nord Est într-o manieră durabilă, echilibrată şi eficientă prin dezvoltarea/diversificarea/valorificarea/ promovarea potenţialului turistic în Bacău şi creşterea adresabilităţii acestuia unei categorii de consumatori orientate către turismul cultural, istoric, ştiinţific şi tehnico-aplicativ.
Descriere proiect.
Proiectul urmăreşte restaurarea, conservarea şi modernizarea clădirii Observatorului Astronomic “Victor Anestin” Bacău. Modernizarea cladirii Observatorului  Astronomic prevede la nivelul superior crearea unei platforme circulabile, unde se amenajează o sală ecuatorială, acoperită cu o cupolă rabatabilă, dotată cu  un telescop performant.
Noul  corp de  clădire, construit   în   partea  de  sud  a  Observatorului,  înglobează   accesul în construcţia existentă. Pentru comunicarea  pe  orizontală  între  cele  două  corpuri  se realizează la  nivelul parterului, etajelor  I și  II, câte  un gol  de  trecere.
Accesul la sala ecuatorială se face printr-o galerie de trecere din construcția nouă spre construcţia existentă a Observatorului Astronomic. Clădirea nouă va fi prevazută cu o scară de acces în 4 rampe şi cu un lift panoramic vitrat pentru 6 persoane.
Crearea   centrelor  de  informare  la  fiecare  nivel  al  construcţiei  noi şi realizarea  sălii ecuatoriale la ultimul nivel al clădirii actuale conduc la realizarea unui obiectiv arhitectural unitar, ce modifică aspectul de prezentare si modernizează expoziţia Observatorului Astronomic.
   Stadiul de realizare a lucrărilor de construcții în cadrul proiectului, în luna septembrie 2015, este de 65%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu