Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, februarie 23, 2011

Bacăul în topul deprecierii valorii proprietăţilor rezidenţiale vechi

        Conform unui studiu publicat de cotidianul Gândul, fondul locativ urban se depreciază constant, indiferent de vechimea construcţiei sau poziţionarea ei în textura oraşelor. Din acest punct de vedere, Bacăul cunoaşte un declin semnificativ, comparabil cu tendinţa generală evidentă de anul trecut în multe oraşe de talie mijlocie şi mare. Lăsând de o parte cauza generatoare (omniprezenta şi deloc terminata criză), fenomenul nu poate fi decât îmbucurător, avându-se în vedere preţurile nejustificat de mari la care ajunseseră locuinţele.
În continuare spicuim din  radiografia imobiliară a momentului, preluată din cotidianul Gândul: 

           Piteştiul este oraşul în care s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale preţurilor apartamentelor vechi din România. O locuinţă din acest oraş s-a ieftinit cu 12,3% în cel de-al doilea semestru al lui 2010 faţă de primele şase luni ale anului, potrivit datelor unui studiu al companiei de evaluare Darian. Astfel, cumpărătorul unui apartament de două camere de 50 de metri pătraţi ar trebui să plătească 41.650 de euro pentru o astfel de locuinţă.
            Pe locul secund în topul deprecierii valorii proprietăţilor rezidenţiale vechi este Capitala. Imobilele din Bucureşti rămân însă cele mai scumpe din ţară ca preţ unitar, în pofida faptului că, în numai şase luni, au pierdut în medie 11,1% din valoarea de piaţă. În aceste condiţii, acelaşi apartament de două camere, situat în cel mai mare oraş al ţării, costă aproximativ 55.450 de euro.
        Un declin semnificativ al preţurilor în ultima jumătate a lui 2010, de 10,1%, s-a consemnat şi în Galaţi. Apartamentele de două camere, situate în imobile vechi, era evaluat la finele lui 2010 la 35.600 de euro. Ieftinirii importante, de peste 9%, s-au înregistrat şi în alte oraşe mari ale ţări, precum Bacău sau Satu Mare (vezi harta). Un caz aparte, la nivel naţional, îl reprezintă piaţa imobilară din Reşiţa. În condiţiile în care locuinţele nu s-au scumpit în nicio localitate din România, apartamentele vechi din această localitate au reuşit performanţa de a conserva valoarea de piaţă de la începutul anului trecut. Două camere în oraşul bănăţean au costat de-a lungul lui 2010 aproximativ 26.000 de euro.

Apartamente noi nu au cumpărători
        Un segment aparte al pieţei rezidenţiale autohtone este reprezentant de apartamentele noi. "Numărul anual de spaţii locative noi la nivel naţional este de aproximativ 40.000 de unităţi, dintre care în 2010 au fost tranzacţionate doar 10-12.000 de unităţi, care raportate la un număr dde tranzacţii de câteva sute de mii, conduce la un procent foarte redus de tranzacţii cu imobile noi".
      Vânzările slabe de locuinţe noi i-au determinat pe dezvoltatorii din oraşe mari precum Cluj-Napoca sau Constanţa să vină cu preţuri pe metru pătrat inferioare celor ale locuinţelor vechi. Astfel, acelaşi apartament de două camere, de 50 de metri pătraţi, însă construit în ultimii ani este mai ieftin faţă de unul similar, dar vechi, cu circa 900 de euro în cel mai mare oraş al Transilvaniei. Acestea sunt însă excepţii de la regula care spune că imobilele noi se vând mai scump decât cele vechi. În Capitală se observă cea mai mare discrepanţă de preţ între un metru pătrat nou şi unul vechi, de 20,2%, valoarea unui apartament nou cu două camere, fiind în medie, de 64.450 de euro.

Ce se întâmplă cu preţurile în 2011
      Şi chiriile au urmat trendul descendent al pieţei. Cele mai abrupte scăderi s-au înregistrat în cazul locuinţelor vechi din Capitală, unde, de-a lungul lui 2010, proprietarii şi-au redus pretenţiile financiare cu 32,2%, potrivit aceleiaşi surse. Reduceri consistente, cuprinse între 10% şi 20% s-au mai înregistrat şi în alte oraşe mari precum Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Iaşi, Ploieşti sau Buzău. Lucrurile au stat diferit în ceea ce priveşte chiriile cerute pentru apartamentele noi. În Bucureşti, ele s-au diminuat în 2010 faţă de 2009 cu numai 1,4%. Considerabil mai ieftin au închiriat proprietarii din Râmnicu Vâlcea. Ei au renunţat la 18,8% din sumele pe care le încasau lunar în 2009. Scăderi de două cifre al chiriilor s-au înregistrat pe acest segment şi în Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Galaţi.
     Sfârşitul acestui an va aduce mult aşteptatul final al crizei de pe piaţa imobiloară locală, opinează reprezentanţii Darian. "Tendinţa de scădere a preţurilor se va apropia de punctul terminus în cursul anului curent, când piaţa se va stabiliza. În prima jumătate a anului va continua scăderea preţurilor, dar într-un ritm redus, de o cifră, după aceea urmând o stabilizare", a declarat Adrian Popa Bochiş, director-evaluare companii al firmei Darian. În plus, el estimează pentru acest an continuarea executărilor silite, care, dublată de relaxarea condiţiilor de finanţare, ar putea duce la înlesnirea tranzacţionării acestor imobile.
Sursa articolului şi a reprezentării cartografice : www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu