Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, februarie 24, 2011

Ne-am apropiat de Pacific!

      Bacăul a reuşit performanţa de a comprima spaţiul. 
      Cei peste 9700 de km care ne despart de Asia de Sud-Est nu au constituit un impediment pentru încheierea unui acord de înfrăţire cu oraşul filipinez Mandaue (satelit al aglomeraţiei urbane Cebu, 337000 locuitori).     
       A fost o perioadă în care toată lumea umbla cu limba scoasă după  twinning  (văzând-o probabil ca o modalitate de a adăuga covrigi în coada căţeilor), inscripţionându-se apoi cu mândrie, pe plăcuţe indicatoare la intrare în localităţi, nume demne de un search pe wikipedia. Marea majoritate a acestor acorduri s-a diluat extrem de rapid, rămânând ca simple informaţii bune pentru a mai acoperi pe hârtie spaţiile libere din dreptul realizărilor administraţiilor publice.
       După ceva ani de acalmie, se pare că ne-am maturizat însă. Ne-am ancorat puternic în spiritul mondializării şi globalizării, înlăturând graniţele continentale şi sperând la colaborări fructuoase între comunităţi. 
      Deşi nu-mi este prea clară finalitatea, aştept cu optimism rezultate palpabile dinspre această „capitală a mobilei”, după cum a fost ea supranumită pe aici. Pentru diversitate, complementaritate, viabilitate, şi vizibilitate geospaţială, aş propune însă să finalizăm aplatizarea Pământului (după expresia celebră aparţinând lui Thomas Friedman) prin începerea demersurilor de înfrăţire cu următoarele localităţi: Pago Pago (Samoa Americană, Pacificul de Sud),  Timbuktu (Mali, Africa), Chuquicamata (Chile, America de Sud) şi Arctic Village (Alaska, S.U.A.). 
Bună propunerea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu