Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, mai 28, 2011

Oaza de linişte maramureşeană din Bacău

     Bisericuţa de lemn în stil maramureşean de pe strada Călugăreni e imposibil să nu atragă atenţia în marea de blocuri anoste care caracterizează fizionomia părţii de nord a oraşului. Sfinţit în luna octombrie a anului trecut, lăcaşul de cult cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului” a fost creat în sprijinul persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din întreaga Arhiepiscopie a Romanului şi Bacăului. 
    Biserica a fost construită în intervalul 30 aprilie  - 26 mai 2010 de către meşteri lemnari din celebra localitate maramureşeană Bârsana, pe o suprafaţă de teren de 444 mp oferiţi  de către Consiliul Local Bacău.
    O scurtă caracterizare a arhitecturii deosebite ne este prezentată de site-ul acestui obiectiv de cult (http://acoperamantulmaiciidomnuluibacau.uv.ro/):
Biserica noastră este o urmaşă a construcţiilor vechi din Maramureş, acum monumente istorice UNESCO. Planul bisericii este dreptunghiular şi simplu, cu un turn-clopotniţă de 27 de metri amplasat pe pronaos - prevăzut cu un foişor în vârful căruia este fixată o Sfântă Cruce.
            Biserica are doar o absidă centrală ce prelungeşte forma dreptunghiulară (de navă) înspre est, element păstrat din tradiţia bizantină, de a orienta altarul spre est. Acoperişul din şindrilă îţi creează senzaţia de fină dantelărie din lemn. Fiind ascuţit în partea superioară, cu laturile foarte abrupte, permite scurgerea rapidă a ploii şi zăpezii. Pridvorul deschis aflat în partea vestică (la intrare) este aidoma caselor ţărăneşti, cu stâlpi bogat ornamentaţi sculptural.
            Pereţii sunt din bârne fără decoraţiuni, singura excepţie fiind frânghia răsucită sculptată - brâul împletit, care înconjoară biserica (simbolul Sfintei Treimi).
            Biserica este compartimentată în interior după specificul bisericilor ortodoxe în pronaos, naos şi altar, intrarea fiind prin pridvor.
            Concepţia arhitecturală complexă este absolut remarcabilă, fiecare element având un rol dublu, constructiv şi decorativ. Dimensionarea denotă un deosebit simţ al proporţiilor: spaţiul interior este conceput la scară umană, rămânând în acelaşi timp impunător”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu