Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, mai 24, 2011

Târgu Ocna la înălţime

La finalul săptămânii trecute s-a desfăşurat a VIII-a ediţie a Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice ale profesorilor de geografie din judeţul Bacău.
            Ajunsă o manifestare tradiţională a Societăţii de Geografie din România – filiala Bacău, cu o locaţie diferită în fiecare an, simpozionul profesorilor de geografie s-a oprit la Târgu Ocna, sub organizarea C.N.”Costache Negri” şi a Şcolii nr. 2 din localitate.
            Cu acest prilej au fost prezentate pe secţiuni comunicări ştiinţifice ale cadrelor didactice, s-au discutat aspecte ale metodicii şi didacticii în specialitate, au fost organizate expoziţii cu lucrări ale elevilor şi ale profesorilor (fotografii, postere, reviste, cărţi etc.). Programul simpozionului a cuprins şi o lansare de carte (Valea Trotuşului. Bibliografie), avându-l ca autor pe cunoscutul istoric Corneliu Stoica, pasionat cercetător al meleagurilor trotuşene. Manifestarea s-a încheiat cu o reuşită aplicaţie practică la Salină.
            Sunt de remarcat câteva aspecte deosebite ale acestui simpozion: înscrierea la manifestare a unor cadre didactice şi din alte judeţe, diversitatea temelor de cercetare prezentate, plusul pentru rigoare ştiinţifică, interesul manifestat de elevi pentru cunoaşterea mediului geografic. Pentru câteva ore, s-a reuşit din plin crearea unor altfel de spaţii foucault-iene, în care demersul geografic a fost omniprezent, constituind repere alternative ale unor activităţi viitoare de succes. Succesul manifestării nu ar fi fost posibil în lipsa unei organizări ireproşabile, care a adăugat cu adevărat suflet manifestării, ingredient mai rar întâlnit astăzi, în formalismul altor manifestări similare. O notă maximă acordată primăriei, demonstrând că Târgu Ocna chiar îşi ia în serios traseul către (re)crearea unei imagini urbane durabile, de Salzburg al României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu