Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, august 29, 2011

Bacăul, oraş de rangul 1 sau 2?!

Prin Legea Nr. 351 din 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a - Reţeaua de localităţi, municipiul Bacău a fost încadrat (în acord cu mărimea demografică, importanţa în reţeaua de aşezări şi polarizarea în teritoriu) în categoria  localităţilor de rangul I (municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european), alături de alte 10 oraşe: Braşov, Brăila, Galaţi, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişoara. Firesc, capitala este singurul oraş de rangul 0.
Nu mică mi-a fost mirarea să citesc în proaspăta strategie de dezvoltare durabilă a municipiului Bacău informaţia: “fost municipiu de rang 1, actualmente de rang 2 (actualizat în 2007)”- foto. 

 Rangul II aparţine conform legii menţionate “municipiilor de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi”, în care sunt incluse oraşe precum Adjud, Calafat, Slobozia, Tecuci etc. 
De curiozitate am căutat în legislaţia din 2007 şi nu am găsit nicio  explicaţie. Nici măcar în Legea  nr. 100 din 19 aprilie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 351/2001, la care presupun că strategia locală face referire. Înţeleg că din cele 11 oraşe, doar Bacăul a scăzut demografic la ultimul recensământ (2002) sub pragul de 200000 de locuitori, dar acesta nu este un criteriu definitoriu pentru a retrograda un centru urban a cărui zonă de influenţă depăşeşte limitele administrative ale judeţului. În plus, conform reglementărilor în vigoare, trecerea localităţilor de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populaţiei prin referendum şi a instituţiilor implicate. 
Dilema mea nu este deloc lipsită de importanţă, deoarece prin această ierarhizare Bacăul va avea sau nu acces la fonduri guvernamentale şi mai ales europene, în condiţiile în care reţeaua urbană comunitară este gândită actualmente după un model de dezvoltare policentrică. Găsim totuşi pe undeva o explicaţie sau măcar un act normativ pe această temă?

3 comentarii:

  1. Din pacate, municipiul Bacau a avut putin peste 200.000 de locuitori intre anii 1992-2001. Dupa 2001, a inceput declinul demografic, ajungand la finele anului 2010 sa numere putin peste 175.000 de locuitori.

    Insa, in lipsa unui act legislativ care sa statueze aceasta "retrogradare" la rangul 2, acesta ar trebui sa fie in continuare de rang 1.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu zic că municiăiul bacău este tot de rangul 1 indiferent de faptul ca are sub 200000 de locuri, el nu si-a pierdut funcționalitățile, este oricun al doilea cel mai important centru economic al moldovei

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord că acel criteriu strict demografic (numărul de locuitori ai oraşului) nu reflectă decât parţial importanţa oraşului în cadrul reţelei urbane. O funcţionalitate complexă şi un grad ridicat de polarizare pentru spaţiul rural intra şi interjudeţean reprezintă puncte forte.

    RăspundețiȘtergere