Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, ianuarie 29, 2013

Biserica Armeană


     Biserica Armeană, una din clădirile de referinţă ale Bacăului de altădată, care se impunea ca dimensiuni şi arhitectură în zona central - vestică a oraşului (actuala stradă a Şoimului - v. harta). A fost construită în perioada 1848 - 1858 prin subscripţia enoriaşilor şi contribuţia cu 200 de galbeni a domnitorului Mihail Sturza. Dărâmată în anul 1977, găsindu-se ca justificare cutremurul din 4 martie, care ar fi afectat, vezi Doamne, structura de rezistenţă...8 comentarii:

 1. Pai chiar a afectat-o cutremurul. Si cu acordul onor comunitatii armene, care n-a voit sa dea bani pentru consolidare, a fost demolata.

  RăspundețiȘtergere
 2. Răspunsuri
  1. Nu "cu acordul" ci "la cererea Parohiei!, cu siguranţă, conform documentelor de arhivă !

   Ștergere
 3. Las' ca nu le-a pasat lor nici cand cu buna stiinta au tacut malc cand cu blocul-turn din Bucuresti... Au luat banul gros si s-au facut ca nu vad. Dupa aia, abia cand a inceput sa crape frumusetea aia de biserica au inceput sa urle. Macar Biserica Catolica a prostestat mai din timp fata de mizeria de la Sf. Iosif. Cu toate ca si acolo s-a stiut din timp si-au si fost bani multi la mijloc...

  RăspundețiȘtergere
 4. N-a existat niciun acord al comunitatii armene in ce priveste demolarea acestei biserici; iar Biserica ortodoxa Sf. Ioan era de asemenea pe lista, dar a cazut regimul; totul facea parte din planul de sistematizare a centrului orasului; in sfarsit biserica catolica vehe a fost ascunsa de semenea intre blocuri. E pacat ca s-a pierdut un monument care mai dadea culoare locale, valoare artistica si insemnatate istorica orasului. Ar trebui mai bine cunoscut, ca si alte monumente disparute ale orasului si comemorat cumva, caci banuiesc ca nimeni deocamdata nu se incumenta la o reconstructie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule anonim, vă aprindeţi înaite de artificiile Revelionului, fără a avea o documentare solidă. Turlele aveau probleme din anul 1923, au fost consolidate provizoriu şi apoi, Parohia armenească a cerut demolarea încă din anul 1940, după cutremur. În privinţa bisericii Sf. Ioan, aceasta tocmai a fost pusă în valoare prin alinierea străzii Războieni, fostă Christoveanu. Alinierea a impus, din păcate, demolarea casei Christoveanu, transformată în muzeu de ştiinţele naturii...

   Ștergere
 5. N-a existat niciun acord al comunitatii armene dar nici bani n-au dat sa o consolideze.

  "Biserica ortodoxa Sf. Ioan era de asemenea pe lista"
  Asta e o minciuna (sfruntata). In decembrie '89 centrul era terminat de mult, nici nu se punea problema sa se demoleze Sf. Ioan.

  RăspundețiȘtergere
 6. Pentru a stinge polemicile, vă propun să citiţi:
  http://bacauepocavol4.blogspot.ro/
  Sper ca postarea să fie utilă celor interesaţi de realităţile vieţii.

  RăspundețiȘtergere