Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, august 31, 2011

Femela relictă din Parcul Trandafirilor

     Ca specie reclictă ce este, Ginkgo biloba (sau arborele pagodelor, cum este cunoscut popular) a văzut o mulţime, de la dinozauri şi formarea Carpaţilor până la mersul legănat al frumuseţilor locale prin centrul oraşului. 
     Reprezentantul din Parcul Trandafirilor este un exemplar viguros, cu un habitus fastigiat care îl face remarcat de departe. Unul din puţinele monumente ale naturii ale oraşului care are o stare bună de vegetaţie. 
    Mai puţin cunoscut este faptul că exemplarul în cauză este femelă, dat fiind faptul că specia prezintă o caracteristică mai rar întâlnită în lumea vegetală: este dioică, adică  arborele poate avea numai flori mascule sau numai flori femele. Doar exemplarele femele formează fructe de tip drupe false, care seamănă cu o cireaşă sau caisă galben-verzui. De altfel, numele genului, Ginkgo, vine din cuvântul chinezesc Ginkyo, ceea ce înseamnă “caisa de argint”.  Numele speciei, biloba, vine de la faptul ca frunza sa, în forma de evantai, are o crestătura în mijloc, formându-se, astfel, doi lobi.
    Frunzele sunt verzi cât timp au căldură, dar peste câteva săptămâni vor ajunge la un galben viu, de o frumuseţe care a fascinat pe cel care a avut norocul sa le vadă, deoarece de multe ori se întâmplă ca acestea să cadă  în decurs de numai câteva ore. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu