Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, octombrie 19, 2011

Începe recensământul populației și un inedit concurs!

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor, care se va desfăşura începând de mâine și până pe 31 octombrie, este cel mai complex realizat după 1989 în România şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, având un buget de peste 45 de milioane de euro. Importanța acțiunii este de prim rang, având în vedere impactul datelor colectate asupra luării unor decizii viitoare privind sectoarele administrative, sociale, economice, asupra reconfigurării politicului, amenajării teritoriului național etc.
Pentru județul Bacău, recensământul din acest an poate confirma sau infirma evoluțiile demografice contradictorii din ultimele două decenii. Cazul cel mai interesant va fi municipiul reședință de județ, care în anul 2002 a ieșit în evidență la nivel național printr-un puternic regres demografic (fig. 1). Care va fi radiografia Bacăului la momentul octombrie 2012? Este deocamdată greu să previzionăm cu exactitate, având în vedere numeroasele anomalii ale dinamicii populației.
Fig. 1. Evoluția populației municipiului Bacău în perioada 1956-2002

La fel de interesant este de urmărit și situația actuală din celelalte șapte orașe ale județului, fiecare dintre ele cu specificități remarcabile de ordin demografic, urbanistic și socio-economic (fig. 2).
 Fig. 2. Evoluția populației orașelor din județul Bacău în perioada 1956-2002

Cum arată România după aproape un deceniu? Mai avem un pic de așteptat. Și pentru ca această așteptare să nu fie prea plictisitoare, vă invit la un mic concurs în care să răspundeți la o simplă întrebare: Care va fi în opinia dumneavoastră populația municipiului Bacău, conform datelor definitive comunicate de I.N.S. București, în urma recensământului din 20-31 octombrie 2011? 
 Concurentul care se va apropia cel mai mult de cifra oficială va primi un premiu surpriză! Nu ezitați deci să vă puneți la încercare capacitățile predictive sau …paranormale. Pentru a sparge gheața, deschid eu lista:
1. DEFERLĂRI : 153500 locuitori

7 comentarii: