Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, octombrie 03, 2011

Premieră: Ierarhizarea programelor universitare de studiu

    Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a finalizat clasificarea tuturor programelor oferite de universităţi, împărţindu-le în cinci categorii valorice: de la A - cel mai bun, la F - cel mai slab.
            Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top (clasa A). În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D - 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.
            Clasificarea arată că spre exemplu, programele de top în domeniul geografiei, sunt cele derulate de universităţile din Bucureşti, Iaşi (“Alexandru Ioan Cuza”), Cluj-Napoca şi Timişoara (foto - sursa:UEFISCDI).


            Programele oferite de cele două universităţi din Bacău sunt cotate în cea mai mare parte în categoriile C şi D. La extreme se găsesc educaţia fizică şi ingineria mediului (Universitatea “Vasile Alecsandri”, singurele facultăţi cu programe de studiu cotate în clasa A) şi ştiinţele mediului (UVA), drept (UGB), asistenţă socială (UGB), administrarea afacerilor (UGB) şi psihologie (UVA), toate încadrate la categoria E. O situaţie mai bună o au programele de contabilitate, marketing şi filologie (categoria B), oferite de Universitatea “Vasile Alecsandri”.
Ierarhia completă o puteţi găsi aici AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu