Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, decembrie 08, 2011

In Memoriam: GHEORGHE IVAŞCU


      Un parcurs profesional de excepţie: Liceul “Gheorghe Şincai” Bucureşti (absolvit în anul 1961), Facultatea de Geografie – Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti (1961-1966), asistent şi lector universitar la Facultatea de Istorie-Geografie din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani din Bacău (1967-1974), director al Şcolii Generale nr 3 Bacău (1974-1975), inspector şcolar (1975-1989). Primul inspector şcolar general al judeţului Bacău, după căderea regimului comunist (februarie – aprilie 1990). Profesor cu gradul didactic I, director al Colegiului Naţional Pedagogic “ Ştefan cel Mare” Bacău (1990-1997), perioadă în care unitatea de învăţământ a primit distincţia de „Şcoală afiliată UNESCO”. Un mentor desăvârşit pentru generaţii întregi de elevi şi studenţi care au îmbrăţişat cariera didactică. O susţinută activitate ştiinţifică, materializată prin publicarea a peste 25 de articole în reviste de specialitate şi realizarea hărţii  fizico – geografice şi administrative a judeţului Bacău, suport cartografic de excepţie, care a fost distribuit tuturor unităţilor de învăţământ.
        Dincolo de aceste câteva repere sintetice ale unei activităţi prodigioase de aproape patru decenii, rămâne însă calitatea umană. Am avut şansa de a-l cunoaşte către finalul carierei, atunci când problemele de sănătate deveniseră serioase, dar care nu au reuşit să-i schimbe zâmbetul. Un spirit tânăr, jovial cu interlocutorii apropiaţi, o corectitudine exemplară, modestie şi bun simţ pe care mai rar le întâlneşti. Un adevărat profesor care impunea respect prin simpla prezentă, fără a crea însă bariere nevăzute, ci dimpotrivă, oferea căi şi punţi de electrizare a sălii de clasă, a cancelariei sau a pauzelor din holul de marmură. Din partea tuturor celor care l-au cunoscut, un pios omagiu, la despărţire.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. GHEORGHE IVAŞCU
1943-2011


5 comentarii:

  1. nu pot crede! a murit Domnul Profesor??? un adevarat pedagog! au trecut multi ani de cand am terminat liceu, si pe dansul nu l-am uitat!!! Dumnezeu sa il odihneasca!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost inima lui si mandria lui, noi fetele din clasa a XII-a D!!! ce mandru era de noi la cursul festiv!!! am fost prima lui generatie ca si diriginte!!! ne-a educat cum nu multi dascali stiu sa o faca!!! imi aduc aminte ca am luat cuvantul la sfarsit si "l-am blestemat" sa nu mai aiba alta generatie de dirigentie, dar am facut-o pt ca eram asa de mandra ca l-am avut ca diriginte ca nu vroiam sa-l mai impart cu alta generatie!!! ce-i drept a mai luat o generatie dupa noi dar nu a dus-o la capat... din cauza problemelor de sanatate!!! imi aduc aminte ca am vorbit cu el la telefon acum 6-7 ani si am glumit ca l-au ajuns blestemele mele!!! sincer o mare pierdere!!! va vom iubisi vom vorbi de dumneavoastra si la nepoteii nostri!!! si semnez aceasta si pentru colegele mele de clasa de la liceu pentru ca sunt sigura ca si ele simt la fel!!!
    cu mult respect,
    Mariana Miron

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar un om complex de la care mii de elevi, actuali oameni mari, au avut cu siguranta ceva ,,de furat".Regrete eterne!

    RăspundețiȘtergere
  4. DESI MERG DES IN SATUL NOSTRU,NU AM AFLAT TRISTA VESTE,DECAT ACUM,PE NET.NU POT SA CRED!!!AM FOST FOARTE BUNI PRIETENI IN ADOLESCENTA,IN TINERETE...UN OM DE O MARE COMPLEXITATE SI CARUIA ,II MULTUMESC SI ACUM,CA M-A LUAT ASA CUM AM FOST ,CU BUNE SI RELE.NU NE-AM MAI VAZUT DE ANI BUNI,DAR,PENTRU MINE,ERA UN PUNCT DE SPRIJIN,CARE ACUM A DISPARUT.iTI MULTUMESC CA AI FACUT PARTE DIN VIATA MEA,DUMNEZEU SA TE OCROTEASCA! AURELIA

    RăspundețiȘtergere
  5. Condoleante! Aveti datoria sa mentineti treaza memoria profesorului Ivascu ori de cate ori aveti posibilitatea!

    RăspundețiȘtergere