Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

luni, iunie 18, 2012

Va înregistra Bacăul un nou record termic?


Prognozele meteorologice pentru vara aceasta nu sunt deloc liniştitoare, dacă avem în vedere valurile de aer tropical care ne vor invada săptămâna aceasta dar şi în lunile iulie şi august. La nivelul oraşului Bacău, maximele absolute înregistrate începând cu anul 1901 reflectă o creştere susţinută, care dă apă la moară susţinătorilor fenomenului de încălzire globală. 
    În ultimele decenii maximele termice au fost depăşite de trei ori, în anii 1952 (38,8 °C), 1988 (39,6 °C) şi 2007 (40,3 °C). Anul 2007 a fost de altfel atipic din punct de vedere termic, valoarea medie anuală, de 11,1 °C (faţă de 9,1 °C, media multianulă),  fiind caracteristică pentru localităţi din sudul Câmpiei Române sau de pe litoral.
    Interesant este că recordul actual aflat în vigoare a trecut total neobservat în media locală, cu efect în menţinerea greşită a temperaturii de 39,6 °C în diferite documente oficiale şi chiar lucrări de specialitate.
   Deocamdată nu ne rămâne decât să ne înarmăm cu diverse lichide şi să urmărim (la umbră...) dacă vara în curs ne va aduce noi recorduri termice pe malul Bistriţei....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu