Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, septembrie 14, 2012

Voievodul care a scos Bacăul la lumină




5 comentarii:

  1. Statuia din Bacau are nevoie si de un postament voievodal, ca sa zic asa. E, desigur, foarte bine ca exista in sfarsit o statuie a lui Alexandru cel Bun in Bacau, un oras oricum fara prea multe monumente publice; nu are nimic deosebit (nici in bine, nici in rau) e acceptabila sau, altfel spus, mediocra (insa mai buna ca cea a lui Vasile Parvan sau Vasile Alecsandri); in sfarsit, locatia e buna (desi inca neamenajata la potential pe partea inspre muzeul de istorie, iar sticla montata pompos pe sediul Bancpost nu face fundal bun pentru o statuie istorica), ocupa un scuar central si imbogateste estetic si cultural zona altadata hiper-centrala a orasului - dar, DAR, a fost amplasata grabit, prost - pe romaneste - de mantuiala, adica fara un postament de cca 1,5 metri cum trebuie sa aiba genul asta de monument pe genul asta de amplasament (vezi Gheorghe Asachi din Iasi, C.A. Rosetti in Bucuresti etc)

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S. Conform unor cercetari istorice mai noi (de fapt destul de vechi si ele de-acum), primele atestari documentare ale Bacaului dateaza din vremea lui Iuga Voda si poarta sigiliul sau, Iuga fiind al doilea fiu din prima casatorie al lui Roman I al Moldovei, in timp ce Alexandru este primul fiu al lui Roman I dintr-a doua casatorie a acestuia.

    Iuga Voda a domnit intre 1399-1400, ba poate chiar pana in 1401, nepunand la socoteala anii in care era asociat la domnie sub fratele sau bun mai mare, Stefan I Musat, cel care l-a infrant pe Sigismund Luxemburg si a eliminat ultimile pretentii de suzeranitate ungara asupra Moldovei. Se stie mai putin despre Iuga Voda si domnia sa a fost o vreme chiar ignorata de istorici, sau asimilata celei a lui Alexandru cel Bun (vezi manualele alea care ofera ca ani de inceput de domnie incertul 1399/1400), deoarece Iuga a fost in conflict cu fratele sau vitreg, i.e. Alexandru, care a castigat intr-un final razboiul civil dintre ei si, dupa asta, l-a scos din unele letopisete, incercand sa-i stearga urmele din istorie si probabil pretentiile la domnie a sucesorilor sai iesiti din prima casatorie a lui Roman I, primul intitulat "domn a toata Moldova, de la munte pana la mare"... si care are, de nu multi ani, un monument frumos, reusit, in orasul Roman.

    In concluzie, din punct de vedere istoric, este cert astazi ca nu Alexandru cel Bun ci Iuga, fratele sau vitreg si predecesorul sau in domnie, este adevarutul "fondator" al Bacaului, sau cel putin primul domn care ii atesta existenta. Asadar, chiar daca Iuga nu e un domnitor la fel de prestigios ca si Alexandru cel Bun, Bacaul ar trebui - din respect pentru istorie si cultura - sa inalte inca o statuie, de data aceasta dedicata lui Iuga Voda - de altfel, ar fi si un castig urbanistic, estetic si cultural cai orasul n-are prea multe statui sau monumente publice, cum spuneam mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumiri pentru informatii! Aveti idee daca se poate consulta pe undeva vreo marturie a atestarii Bacaului in timpul lui Iuga Voda?

      Ștergere
  3. Marturia in cauza este hrisovul emis de cancelaria lui Iuga Voda, datat 28 noiembrie 1399, prin care se rezolva o disputa juridica cu niste razesti din tinutul Bacaului. Acest hrisov care se gaseste reprodus in lucrarea Documenta Romaniae Historica A. Moldova, vol. I (1384-1475), Bucureşti, 1975.

    RăspundețiȘtergere