Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, decembrie 12, 2012

In Bacau se relanseaza dezvoltarea policentrica


     Dupa anul 2008, atunci cand conceptul de dezvoltare policentrica a capatat vizibilitate legislativa (sub imboldul UE, desigur), nu s-a mai intamplat nimic prin Romania politicienilor. Singura luminita care a continuat sa lumineze a venit prin Proiectul ESPON, unde geografii de ieseni de la Cuza, prin Centrul de excelenta CUGUAT-TIGRIS, au creat un cadru metodologic de analiza teritoriala, expus in numeroase activitati academice. Cum politicul ignora de multe ori rezultatele cercetarii stiintifice, lucrurile au trenat in ultimii ani, fara a se observa rezultate notabile. Iata insa si o veste buna: se pare ca se relanseaza dezvoltarea policentrica. Si nu oriunde, ci chiar in centrul Moldovei, la Bacau, conform comunicatului de presa de mai jos.
Informatii despre conceptul de dezvoltare durabila pot fi acesate de AICI. 
Sursa harta: MDLPL

Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) lansează proiectul „POLICENTRIC - Parteneriate strategice pentru dezvoltarea policentrică a României”, cod SMIS 35483. Proiectul este cofinanţat din  FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013.
Evenimentul va avea loc în data de 13 decembrie, ora 13.00, la Centrul de Afaceri și Expoziții "Mircea Cancicov", din Bacău.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 499.620,00 lei, din care:
·         489.627,60 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European;
·          9.992,40 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ în domeniul dezvoltării policentrice.
Scopul proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii Federaţiei Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România de a colabora cu instituţiile publice cu atribuţii relevante în domeniul dezvoltării policentrice.
Obiectivele specifice vizează:
1.    Dezvoltarea unui sistem naţional de networking în domeniul dezvoltării policentrice, prin crearea si instruirea unei reţele nationale de specialişti în domeniu, utilizând metode inovative şi interactive.
2.    Crearea unui cadru instituţional de sprijinire a dezvoltării policentrice prin realizarea pe parcursul implementării proiectului a trei parteneriate naţionale strategice, cu autorităţile publice centrale ce au atribuţii relevante în domeniul menţionat.
Grupul ţintă al proiectului este format din 20 de specialişti în problema dezvoltării policentrice, câte o persoană de la fiecare pol de creştere/dezvoltare urbană, poli nominalizaţi prin H.G. 998/2008 (20 de poli la nivel naţional), care vor participa activ la susţinerea procesului de dezvoltare metropolitană a României.
Principalele activităţi ale proiectului sunt:
§   Constituirea şi instruirea grupului de specialişti în dezvoltarea policentrică;
§   Dezvoltarea paginii web a Federaţiei Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România;
§   Organizarea unei conferinţe naţionale de promovare a dezvoltării metropolitane şi a 5 seminarii regionale;
§   Elaborarea unui studiu privind stadiul dezvoltării policentrice a României;

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni, activităţile urmând a avea impact la nivelul celor 7 poli de creştere: Braşov; Cluj-Napoca; Constanţa; Craiova; Iaşi; Ploieşti; Timişoara; şi a celor 13 poli de dezvoltare urbană; Arad; Baia Mare; Bacău; Brăila; Galaţi; Deva; Oradea; Piteşti; Râmnicu-Vâlcea; Satu Mare; Sibiu; Suceava; Târgu-Mureş.
Prin implementarea proiectului se vor obţine următoarele rezultate:
-  O reţea interactivă la nivel national formată din 20 de specialişti în domeniul dezvoltării metropolitane;
-  Un studiu de specialitate  privind stadiul dezvoltării policentrice a României;
-  3 parteneriate strategice cu ministerele de resort: Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Finanţelor Publice.
-  1 conferinţă naţională şi 5 seminarii regionale în care se va dezbate problematica dezvoltării zonelor metropolitane.

Update 13 decembrie:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu