Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

vineri, ianuarie 25, 2013

De ce îmi vine uneori să iau Emetiral...


     Conform unui top realizat de onorabila publicație on-line The World Geography, cascada Bigăr din Munţii Banatului (Ocolul Silvic Bozovici, judeţul Caraș-Severin) ocupă primul loc, detașându-se de celelalte prin unicitatea sa (clic aici pentru articol)
     Din cele opt cascade menționate în topul celor de la The World Geography, cascada cărășeană uimește prin spectacolul oferit de păienjenişul firelor de apă ce se revarsă peste stânca acoperită de mușchi, ceea ce o face să urce pe primul loc al topului.
     "Cascada Bigăr este situată în Caraș-Severin, România și este una dintre cele mai frumoase din această țară, unică prin felul în care apa cade pe mușchi și se împarte în fâșii. Cascada se află exact la Paralela 45, unică și ea", descriu cei de la The World Geography alegerea făcută.
     În acest top, Bigăr depășește alte cascade spectaculoase din SUA, Australia sau Mexic. Deși mai mică decât acestea, căderea de apă a reușit să urce pe primul loc atât pentru frumusețea sa, cât și pentru farmecul deosebit al împrejurimilor, declarate, formal (după formatul paper park syndrome), zone ocrotite.
     Promovată de către străini, cascada este practic necunoscută în România, cu excepţia cărăşenilor şi a unei grup restrâns de specialişti în domeniul ştiinţelor naturii. Relevantă este declaraţia edililor locali (Vorbiti serios? Ar trebui sa facem ceva! – clic aici pentru articol), declaraţie care pare desprinsă dintr-o piesă de teatru care pune în scenă suprema ignoranţă.   Şi nu se poate să nu-ţi crească tensiunea, gândindu-te câte astfel de situaţii mai există prin ţară. Să aşteptăm deci veşti din afară, care să ne scoată în lume şi frumuseţile judeţului nostru, spre exemplu... Locuri de vis care ar putea să figureze cu succes în multe alte topuri referitoare la patrimoniul natural sau antropic, locuri despre care am scris de-a lungul timpului şi pe deferlări.ro.
     Săţioasă ţară mai avem, demnă de fiecare literă şi de fiecare virgulă din "Schimbarea la faţă a României" a nemuritorului Cioran! Noroc că ne mai putem regla echilibrul nostru interior cu un drajeu de Emetiral...

Foto: Cascada Bigăr, surprinsă de subsemnatul în vara anului 2008.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu