Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, februarie 17, 2013

Vârstele localităţilor băcăuane

Câteva superlative ale structurii pe grupe de vârstă și sexe la nivel intrajudețean:
- unitățile administrativ – teritoriale cu cea mai îmbătrânită populație (unde populația cu vârstă de 60 de ani și peste depășește 30% din populația totală stabilă). Faţă de media naţională, aceste valori sunt cu 10-11% mai mari.
- cele mai tinere unităţi administrative, unde populaţia cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani depăşeşte 25% din numărul total al locuitorilor (media naţională este undeva în jurul a 17,6%). În bună măsură, situarea acelor localităţi în „topul tinereţii” este legată de un anumit specific etnic şi/sau confesional.

Luând în vizor doar mediul urban, putem detaşa şi aici câteva superlative:
- cel mai tânăr oraş: Comăneşti (ponderea tinerilor este de 21,4%), urmat de Dărmăneşti (21,3%) şi Slănic-Moldova (21,1%)
- oraşul cu cea mai îmbătrânită populaţie este Târgu Ocna (ponderea vârstnicilor se ridică la  19,4%), urmat de Buhuşi (18,5%) şi Dărmăneşti (18,4%)
- Bacăul este oraşul cu cea mai scăzută pondere a tinerilor (16,75%) dar în acelaşi timp şi cu cea mai redusă reprezentare a vârstnicilor (12,79%)
 -raportul de dependenţă demografică, calculat ca raport între numărul persoanelor de vârstă "dependentă" (persoanele de sub 15 ani şi cele de peste 65 de ani) şi numărul persoanelor în vârstă de muncă (15-65 ani), exprimat la 100 de persoane, prezintă cea mai mare valoare la Dărmăneşti (66%) şi Slănic-Moldova (59,7%). Cea mai scăzută dependenţă demografică aparţine municipiilor Bacău (41,9%) şi Oneşti (45%).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu