Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, martie 16, 2013

Un strop din patrimoniul Bacăului s-a întors acasă


     Aţi auzit de Ortensia Racoviţă, cu al său Dicţionar geografic al judeţului Bacău? Pentru cei mai puţin iniţiaţi, pot aduce câteva explicaţii: este o lucrare de o valoare excepţională, publicată în anul 1895 la Stabilimentul Grafic I. V. Socecu Bucureşti, care, prin acribie, complexitatea şi ineditul conţinutului (2842 articole, 599 pagini), poate fi considerată şi astăzi cel mai reuşit instrument de documentare asupra ţinuturilor băcăuane. Rezultat al meritelor incontestabile, lucrarea a fost premiată de Societatea Geografică Română, în şedinţa adunării generale din 4/16 martie 1892.
     Dicţionarul reprezintă astăzi o extraordinară resursă istorică, geografică, etnografică, toponomastică, urbanistică ş.a., fiind o adevărată comoară pentru cercetările documentare asupra unui judeţ prea puţin focalizat de lupa studiilor şi monografiilor de profil. Motivaţia autoarei o găsim chiar în prefaţa volumului: “Poate că n-aş fi îndrăznit să întreprind o aşa anevoioasă lucrare, dacă n-aş fi fost însufleţită de dragostea ce tot omul are către pământul său de naştere. Născută, crescută şi alintată din copilărie în ţinutul Bacăului, mare plăcere a fost pentru mine să descriu locurile pe care le-am călcat încă din vârsta mea cea mai fragedă, pe lângă dorinţa ce am avut să contribui, cu puţinele-mi cunoştinţe, la scopul ce urmăreşte Societatea Geografică, de a întocmi un dicţionar complet al pământului românesc.”
      Dicţionarul Ortensiei Racoviţă a apărut într-un tiraj limitat, ţinând cont de greutăţile vremurilor. Vâltoarea celor aproape 120 de ani de la publicare a înghiţit mare parte din puţinele exemplare. Din cercetările mele, ar mai fi rămas doar câteva volume, care pot fi consultate (în regim special) la bibliotecile universitare din Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Chişinău. Biblioteca Judeţeană "Costache Sturdza" din Bacău are şi ea şansa unui exemplar care poate fi consultat la fondul de patrimoniu. Ar mai putea fi câteva exemplare la colecţionarii particulari sau cine ştie, prin cufere încă neştiute.
          De ce acest preambul? Simplu. Pentru a anunţa că Bacăul are de acum un al doilea exemplar din valorosul dicţionar. Printr-o conjunctură fericită, am aflat de existenţa acestuia în Bucureşti. Graţie unui gest superb, de veritabil Mecena translatat în secolul XXI, pentru care ţin să mulţumesc în mod public, lucrarea a putut fi achiziţionată. Şi pentru că ea este indisolubil legată de spiritul identitar al Bacăului, îşi va găsi locul binemeritat.

3 comentarii:

  1. Este chiar atat de rara aceasta carte? Intreb pentru ca eu am avut ocazia sa o achizitionez, dar am refuzat-o.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este rară. Un număr exact de exemplare nu cred să știe cineva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari domnule profesor! Nici nu mai conteaza cate exemplare mai sunt, important e ca a ajuns la "locul lui"!

    RăspundețiȘtergere