Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, mai 30, 2013

Proiectul de regionalizare elaborat de Societatea de Geografie din România. Regiunea Moldova, capitala la Iaşi

     "Societatea de Geografie din România, înfiinţată în anul 1875, a analizat, în cadrul Conferinţei Naţionale, care s-a desfăşurat la Timişoara, în perioada 24-26 mai 2013,  propunerea de regionalizare a României elaborată de prof. univ. dr. Pompei Cocean, directorul Centrului de Geografie Regională al Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, pe care Societatea noastră şi-a însuşit-o prin vot unanim şi o înaintează tuturor instituţiilor şi forurilor implicate în această acţune de mare responsabilitate pentru dezvoltarea  ţării în următoarele decenii, precum  şi mass-mediei naţionale."


     "Regiunea Moldova, suprapusă integral actualei Regiuni de Nord-Est, include, în proporţie semnificativă, cele două provincii istorico-geografice ale României, Moldova  şi Bucovina, având ca pol de creştere un oraş reprezentativ prin istoria  şi cultura sa, municipiul Iaşi. Este o entitate a cărei dezvoltare se va centra pe axa de gravitaţie a Siretului, un tronson important al culoarului de circulaţie est-european, ce lega, în Evul Mediu, Marea Baltică de Marea Neagră şi care se va dinamiza în perspectivă."  (SGR - Proiectul de Regionalizare a României - pentru a vizualiza întreg documentul clic aici)

Sursa hărţii: SGR

Ca fapt divers, constat că varianta în care Bacăul ar fi fost avantajat (despre care am scris AICI) nu mai este de actualitate...

Sursa hărţii: Radu Săgeată  - Organizarea administrativ-teritorială a României. Evoluţie. Propuneri de optimizare, Bucureşti, 2013

2 comentarii:

  1. Cred ca Mehedinti, Mihailescu, Valsan etc., se rasucesc in mormant cand vad ce progenituri au (de)generat in geografia romaneasca! Si un georgaf strain nepriceput intr-ale Romaniei daca ar fi pus sa croiasca un decupaj regional ar fi gasit o solutie mult mai buna, ghidandu-se dupa cateva repere (daca intr-adevar este geograf). Se pare ca pentru cei de la SGR nu mai conteaza raul, ramul chiar deloc. Ne jucam de trasarea unor limite pe harta...Este jenant. Cred ca ar trebui expusa la intrarea in facultate cu mentiunea ca este un monument al prostiei geografice. Si mai vrem sa ne facem auziti in public!

    RăspundețiȘtergere