Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, ianuarie 25, 2014

"Bucate băcăuane" - o utopie de branding urban?

    Am citit recent despre un  proiect ambiţios care va fi finalizat în Bacău: un hotel – restaurant cu specific medieval (foto), care şi-a propus să respecte stilul arhitectural şi gastronomia de acum 500 de ani.
     Ideea mi se pare de nota 10, ea putând fi multiplicată, diversificată şi completată printr-un proiect coerent vizând incursiuni gastronomice în trecutul Bacăului, modalitate atractivă de recuperare a unei părţi din memoria oraşului şi care să suscite mai departe iniţiative similare. Am putea prelua un exemplu de bună practică, apreciat la Galaţi, oraş care a beneficiat acum câţiva ani de un remarcabil studiu de specialitate (de factură urbanistică, arhitecturală, sociologică), circumscris unei idei generoase, de mare actualitate: Oraşul posibil – intervenţii în spaţiul urban postcomunist.
    Ce spuneţi de un proiect intitulat „Bucate băcăuane”, parafrazând „Gătelile” oraşului dunărean, după ideea de mai jos:

"Se ia un oraş, Bacăul, care se
pune într-o oală de talia unei istorii
bogate şi cosmopolite. Se culeg cu
grijă poveşti cu bunătăţi băcăuane
aproape apuse, apoi se revarsă toate
într-o oală, amestecându-se bine.
Se condimentează cu voie bună,
cu taifas şi un pahar de bragă.
Se lasă compoziţia să fiarbă încet,
la foc mic. Când este aproape gata,
se degustă pentru a se verifica dacă
amintirile şi împărtăşirea lor sunt destul
de coapte. Se scoate din oală şi se
 serveşte proaspăt, ca în zilele toride de
 vară când se aştepta pachetul din Paris."


(prelucrare după „Găteli Gălăţene”, concurs de eseuri Oraşul posibil – episodul Galaţi 2050, organizat de Asociaţia "Plusminus" în anul 2011)

       Începând cu anii 2005-2006, când Bacăul de altădată începe să fie cunoscut publicului larg prin intermediul reeditărilor primei monografii a oraşului (Costache Radu – Bacăul de la 1850-1900) şi a imaginilor de epocă (graţie pasiunii, altruismului şi abnegaţiei colecţionarului Mihai Ceucă, în mod cu totul special), au apărut primii paşi ai revalorizării patrimoniului local. Imaginile cu oraşul regăsit au început să-şi facă loc în decorarea unor restaurante, cluburi, instituţii, şcoli, mai nou ca parte a conceptului PambacCaffe. Nu ar fi păcat să rămânem însă doar la acest stadiu? Bacăul palimpsestelor urbane posedă numeroase surprize gastronomice care pot aduce un suflu nou brandingului urban. Trebuie doar să suflăm peste praful adunat în arhiva ultimelor secole. Nu este chiar comod, dar va merita cu siguranţă efortul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu