Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, ianuarie 07, 2014

Prăvale...iarna?

     Specialiştii vorbesc de posibile similitudini între iarna 2013/2014 şi iarna lui 1984/1985, având în vedere faptul că intensul vortex polar a lovit crunt America de Nord în ambele cazuri. În concluzie, ne-am putea aştepta ca până la primăvară, în pofida zilelor blânde de până acum, să urmeze câteva episoade de iarnă cruntă, cu  geruri intense şi căderi masive de zăpadă. Legat de iarna 84/85, cred că e singura care mi-a rămas întipărită în mintea de copil, prin cea mai mare cazemată de zăpadă ridicată cu gaşca de prieteni în Parcul Libertăţii...O adevărată lucrare inginerească, rod al unei întregi dimineţi însorite dar nu lipsite de frig înţepător...
    Ce va urma în perioada următoare nimeni nu ştie deocamdată cu siguranţă, explicaţia sintetică venind din partea lect. dr. Lucian Sfîcă: „Atmosfera este însă un sistem copleșit de procese neliniare și similitudinile cu orice alt an nu oferă nici o garanție pentru producerea unui episod de vreme severă la noi. Intervalul 15-25 ianuarie este hotărâtor în acest sens.”
P.S.: Pentru a descifra mai bine tainele climatologiei şi meteorologiei precum şi posibilele scenarii evolutive, recomand pagina Meteo Moldova de pe FB. Merită să o urmăriţi.
Formarea unui vortex (sursa: blogs.scientificamerican.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu