Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, noiembrie 15, 2014

Actualitate băcăuană la timpul trecut


    Uneori timpul pare că stă pe loc... Faceţi comparaţia cu pasajul de mai jos, scris acum 90 de ani de academicianul Ion Simionescu, în capitolul dedicat oraşului Bacău...
       „În afară de  şcoală, preocupări culturale nu se prea cunosc. Abia în ultima vreme, tot de la şcoală venind, se arată o vagă speranţă de înviorare. Fiecare îşi duce traiul egoist, material, fără să se gândească la viitorul ţării. Rar de tot, câte un conferenţiar tulbură liniştea deplină, speriind somnul ce se lasă peste pleoapele mai mult lenevite decât ostenite. Librăriile vând parfumuri iar lectura e strânsă la gazetele din capitală, cele locale apărând în preajma vremii de răfuială între cei care se duşmănesc degeaba.
     Vântul dinspre munte nu învioară;  răscoleşte cel mult praful din belşug, care tulbură vederea. Totuşi atâtea s-ar putea săvârşi într-un oraş cu împrejurimi frumoase, nod de întâlnire al bogăţiilor coborâte din munţi cu acele răspândite pe albia lată, provenind din unirea celor mai importante râuri din Moldova!
     Lipsesc trâmbiţaşii care să ne trezească din toropeala ce ne cuprinde, într-o vreme când se cere veghere, muncă şi mai multă dragoste de viitorul ţării, încercuită de duşmani.” (Ion Simionescu – Oraşe din Moldova, Editura „Cartea Românească” Bucureşti, 1925, p. 22)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu