Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, noiembrie 22, 2014

Bacăul de altădată: Farmecul finanţelor

    Vechea clădire a Administraţiei Financiare Bacău. Pentru alinierea străzii Mărăşeşti (vezi Bacăul de altădată: Centrul în dinţi de fierăstrău), în anul 1965 a fost dat ordinul de demolare. Pe locul ei va fi ridicat în doi timpi şi trei mişcări sediul anost al Comitetului UTC (după 1990 Primăria Bacău).
Sursa foto: colecţia Mihalcea Eugenia Mărioara, prin amabilitatea domnului inginer Mihai Ceucă.
UPDATE:  Clădirea din imagine a aparţinut avocatului Dionisie Ionescu. Vom reveni cu detalii. 

3 comentarii:

  1. E totusi urata cladirea asta! Chicioasa. Care e istoria cladirii? A fost conceputa ca cladire de finante sau a fost o casa privata?

    RăspundețiȘtergere
  2. Enigma "clădirii rătăcite în şosea" este cu siguranţă dezlegată: era vila avocatului Dionisie Ionescu şi nu Administraţia Financiară, cum greşit am susţinut anterior. Un amplu studiu dedicat şi acestei clădiri va fi finalizat şi publicat curând de către doamna Mihalcea Mioara, cercetător la Direcţia Judeţeană Bacau a Arhivelor Naţionale. Scuze pentru confuzia şi deruta provocată!

    RăspundețiȘtergere
  3. UPDATE Clădirea era proprietatea avocatului Dionisie Ionescu şi, deoarece nu era aliniată cu noile blocuri de pe calea Mărăşeşti, a fost demolată în 1965. În noul bloc aliniat a funcţionat până în anul 1990 Comitetul orăşenesc al P.M.R., Comitetul UTC jud. Bacău şi ulterior a devenit sediul Primăriei Bacău. Foto din colecţia de studiu a doamnei Mihalcea Mărioara

    RăspundețiȘtergere