Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, noiembrie 08, 2014

Destinaţii turistice electorale în judeţul Bacău

      Din  primăvara anului 1990 încoace, românul este cuprins de febra mobilităţii cu ocazia exercitării dreptului de vot. Băcăuanii nu fac excepţie de la regulă, ultimul scrutin evidenţiind peste 34000 de persoane care au introdus buletinul de vot într-o urnă amplasată în afara domiciliului stabil. După cum v-a obişnuit şi cu alte ocazii, deferlări.ro vă oferă în exclusivitate o analiză spaţială a mirabolantului fenomen denumit generic turism electoral, prin intermediul hărţii alăturate.
       Repartiţia în teritoriu a voturilor însumate de listele suplimentare relevă concentrările fireşti din centrele urbane importante ale judeţului,  rolul aşezărilor-dormitor din zona suburbană a municipiului Bacău sau comune cu accesibilitate ridicată în lungul axelor majore de transport. Distorsiunile apărute pe 2 noiembrie (corelate şi cu indicatorul ponderii voturilor exercitate pe liste suplimentare în numărul alegătorilor existenţi pe listele electorale permanente) demonstrează o situaţie totuşi mai puţin acută decât în alte judeţe, localizate în principal în sudul ţării. Pentru aceste  anomalii electorale (evidenţiate cantitativ şi/sau spaţial), vă oferim câteva  posibile explicaţii, aşa cum ne-au fost ele oferite de diverşi politicieni dâmboviţeni cu ştaif, remarcabili cunoscători ai realităţilor mioritice (J):
-      retromigraţia în ziua alegerilor a protipendadei locale, disipate peste mări şi ţări, dar care nu a uitat nici măcar o clipă de glasul  iubirii şi al pământului;
-         existenţa studenţimii flotante în diversele filiale universitare care împânzesc judeţul;
-        pelerinajul la obiectivele de interes cultural – istoric, incluse în patrimoniul UNESCO;
-      polarizarea oferită de unele unităţi administrativ-teritoriale cu tradiţie în organizarea unor târguri, iarmaroace sau oboare, care au adunat în cuget şi simţire pe mai toţi târgoveţii gospodari din diverse văi, ogaşe şi ravene moldave.
            Rămâne să vedem ce se întâmplă cu mobilitatea băcăuanilor în cel de-al doilea tur de scrutin. Pe hartă avem deja conturate câteva destinaţii turistice. Dacă tot nu se poate/doreşte verificarea legalităţii acestor voturi, bucuraţi-vă măcar de frumuseţile incontestabile ale judeţului nostru. P.S.: Nu uitaţi să faceţi poz(n)e! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu