Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

marți, mai 05, 2015

Noaptea Muzeelor 2015

      Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la cea de-a unsprezecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc în acest an pe 16 mai. Proiectul "Noaptea Muzeelor 2015", coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, iaşi şi Galaţi. La Noaptea Muzeelor 2015 din judeţul Bacău participă instituţii din municipiul reşedinţă şi din Oneşti –detalii aici. 
Update:
       Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 16/17 mai 2015 la cea de a XI-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Acest eveniment este sărbătorit de instituţia noastră în fiecare an începând din anul 2007.
    La propunerea Reţelei Naţionale a Muzeelor, ediţia de anul acesta va fi marcată de un protest subtil prin care se va trage un semnal de alarmă cu privire la diminuarea numărului de muzee şi colecţii.
     Protestul constă în alegerea unui exponat reprezentativ care va fi acoperit cu o pânză neagră, pentru a atenţiona vizitatorii în privinţa ritmului cu care dispar muzeele şi colecţiile din România, cauza fiind retrocedările din ultima perioadă.
      ntre orele 20.00-01.00 (01.00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate activităţi la sediul din Al. Parcului nr. 9 a Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău, unde vor fi deschise spre vizitare: Expoziţiile permanente: "Păduri din România", "Ocrotirea naturii", "Flori din adâncurile Terrei", precum şi Sera muzeului; Expoziţiile temporare: "Arhitectură şi design în lumea animală”, "Aloe vera - planta minune"; Expoziţiile itinerante: „Fasmidele-curiozităţi ale naturii", „El şi ea – în lumea vie”.
     În condiţiile în care cerul va fi senin, între orele 22.00-24.00 se vor face observaţii astronomice asupra planetelor Jupiter, Marte şi Saturn, a stelelor duble şi multiple şi a roiurilor stelare.

    Complexul  Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău ne  invită "Noaptea Muzeelor 2015", între orele 18.00-02.00, având pregătit următorul program:
Tur organizat pe bicilete pentru vizitarea punctelor în cadrul circuitului muzeal.
Sediul central din str. 9 Mai, nr. 7, începând cu orele 18.00:
Vizitarea expoziţiilor permanente şi temporare ale Secţiei Arheologie-Istorie;
Vizitarea expoziţiilor permanente şi
temporare ale Secţiei de Etnografie;
Vizitarea expoziției temporare România în cel de-al doilea război mondial;
Vernisaj Exponatul lunii mai: Fiare de descântec;
Vernisajul segmentului din expoziția permanentă de etnografie: Școala de altădată;
Invitaţie la dans, cursuri de dans cu membrii ansamblului Busoiocul.

Galeriile „Alfa” (str. Mărăşeşti, nr. 12)
Program: începând cu orele 18.00
Vernisajul expoziției temporare Bacău-Iași. Pictori la 70 de ani;
Vizionare filme documentare în cadrul programului Cinemateca Museum.

Casa memorială „Nicu Enea” (str. Nicu Enea nr .13)
Program: începând cu orele 18.00
Vizitarea expoziţiei permanente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu