Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, mai 11, 2023

Lebede neagre: Fraudele de la Primăria Bacău

     Descopăr stupefiat un articol din ziarul Dreptatea (nr. 3289 din 24 noiembrie 1938). Ce atentat la banul public! Cât sânge rece! Ce reţele malefice! Sunt convins că aceste fapte descrise au rămas cu totul şi cu totul singulare, o unică dandana apărută din senin pe firul evoluţiei urbanistice băcăuane… 😏

Vechea clădire a Primăriei Bacău, kilometrul 0 pentru traseul urbanistic al localităţii...

 

"Fraudele de la Primăria Bacău. Ce se impută fiecăruia dintre foştii edili comunali. Care este stadiul anchetei întreprinse.

“Printr’un comunicat dat spre publicarea ziarelor, s’a anunţat deunăzi, că la primăria Bacău s’au descoperit fraude şi nereguli în valoare de mai multe milioane. Suntem azi în măsură să arătăm ce se impută fiecăruia din cei implicaţi în aceste fraude şi nereguli şi care este numele lor.

Din datele şi informaţiile ce avem se poate vedea, că aproape întreg consiliul comunal al oraşului Bacău, din perioada 1934-1938 este amestecat în aceste prevaricaţiuni.

Iată, mai întâi, cine sunt aceia contra cărora se desfăşoară actualmente ancheta: Constantin Zlotescu, fost primar; Torna Mihăilescu, fost ajutor de primar; inginerul Filip Hudic, şeful serviciului tehnic şi al uzinei electrice: Eugen Ghering şeful serviciului dărilor comunale; Niculae Munteanu, mecanicul şef al uzinei; C. Ionescu, fost şofeur de piaţă şi ajuns şef mecanic al atelierului comunal.

Din cercetările sumare ale registrelor contabilităţei primăriei se poate constata că susnumiţii, constituiţi într'un fel de societate în comandită pentru exploatarea averii comunale, şi-au însuşit timp de 4 ani jumătate cât au funcţionat, suma aproximativă de

11.300.000 lei. Ca valoare, e adevărat, suma nu este prea mare in raport cu alte fraude descoperite aiurea. Dar pentru un oraş provincial ca Bacăul şi în raport cu veniturile acestuia anuale, suma de 11.000.000 este cu adevărat fantastică.

Iată acum şi felul în care se poate repartiza, pentru fiecare răspunderile:

Fostul primar Zlotescu, avocat în baroul local şi cu oarecari reclamaţii la parchet contra sa, şi-a însuşit cu complicitatea lui Eugen Ghering:

a) o mare parte a taxelor percepute dela comercianţi, dela intrările la bariere, dela taxa aplicată brutarilor şi din alte venituri comunale, pentru încasarea cărora nu s’a ţinut evidenţă şi nu au fost contabilizate.

b) a dăruit mari sume de bani, la anumiţi prieteni, pentru servicii fictive şi fără forme legale. Strâns cu uşa funcţionarul Gheorghiu dela contabilitatea primăriei Bacău ar putea da cele mai ample lămuriri în această privinţă.

c) Din diferite lucrări edilitare executate şi mai ales neexecutate, din furniturile pentru Primărie şi instituţiile comunale subordonate acesteia, deasemenea, d. Zlotescu a tras mari foloase.

d) A mai încasat fostul primar grase comisioane dela furnizori, pe cari i-a terorizat şi supus unei straşnice „filtrări" cu ocazia fiecărei încasări de ordonanţe de plată. Pentru scoaterea pârlelei furnizorii încărcau conturile căci furniturile se dădeau prin bună învoială, iar nu pe calea licitaţiei publice.

c) Şi-a alocat d. Zlotescu, cu delasine putere, diferite sume de bani pentru deplasări fictive  şi servicii niciodată prestate comunei.

f) Tot d. Zlotescu a făcut un voiaj de nuntă de o lună de zile la Paris, Veneţia, Roma, Neapole, Budapesta etc. voiaj pe banii comunei, repartizând costul lui total pe mai multe capitole de cheltueli din bugetul comunei.

g) A provocat şi aprobat furnituri inutile, fără ţinerea de licitaţii publice legale sau cu licitaţii  dinainte aranjate şi camuflate. Exemplu: toate furniturile efectuate la casa Iakerkaner din Bacău, Alex. Abramovid şi alţii.

h) A numit la instalarea sa ca primar un număr de 33 agenţi electorali, mai toţi cu caziere penale, ca diurnişti, din cari a definitivat cu forme legale un mare număr din aceştia. La timp vom publica numele acestora şi cazierele lor penale şi poliţieneşti.

i) La refuzul Casei Siemeus-Schuckert din Bucureşti de a-i plăti un comision, primarul Zlotescu a suspendat timp de 4 jum. ani orice plată către susnumita casă pentru furnitura motorului Diesel din uzină şi a noui reţele electrice din oraş, astfel că suma de lei 10.434.000 ce se datora Casei în chestiune a crescut în 4 jumătăţi de ani cu dobânzi la 16700000 lei, fapt care a dat naştere unui proces care e şi azi pendinte.

Iată, în cel mai scurt rezumat, ce se impută fostului primar C. Zlotescu. Vom arăta, cu alt prilej, ce se impută celorlalţi implicaţi în aceste nereguli. Până la terminarea anchetei ordonate, opinia publică băcăoană cere stăruitor un comunicat oficial asupra stadiului în care se găseşte ancheta.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu