Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

sâmbătă, iunie 3

Pe centrul orașului de odinioară

 

Sursa: Desteptarea. Recolorizare digitală: L.Ș.

Tăcute oaze urbane...

         Aproape de km zero. O întâlnire care m-a făcut să-mi propun odată și-odată un mic eseu despre farmecul unor străduțe din orașul mai puțin vizibil. Tăcute oaze efemere care mai rezistă timpului, palimpseste abia vizibile, destine care se sting încetul cu încetul. Frânturi din memoria urbei, precum o pagină din Eliade...Oameni, locuri, istorii nescrise. Le mai vedem, astăzi, în tăvălugul vanitătilor noastre? Trăim într-o lume care se schimbă din ce în ce mai rapid, de multe ori fără acordul, fără participarea şi chiar fără informarea noastră. A privi mai atent la oraşul în care locuim – pentru a încerca să-l descoperim şi să ne punem amprenta asupra felului în care se dezvoltă -  devine aproape o datorie a fiecăruia dintre noi. (Miruna Tîrcă)

vineri, iunie 2

RPL 2021: Care sunt cele mai mari sate din județ?

Pentru că INS ne-a făcut surpriza publicării rezultatelor definitive ale RPL 2021 la nivel de localitate (deocamdată doar pentru câteva caracteristici demografice), prezintă interes să analizăm un pic și mediul rural, prin evidențierea celor mai populate sate din județul Bacău. Bonus: dinamica populației între recensământul din anul 2021 și cel din 2002. Interesante rezultate!


Note:

1.Populaţia rezidentă cuprinde totalitatea persoanelor (cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie) care au reşedinţa obişnuită în România, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

2. Valea Seacă – satul reședință al comunei omonime.


Pe acceași temă: Repartiția geografică a celor mai mari sate din județul Bacău.

Bacăul, un județ cu speranțe tinerești....

 Aici ne este speranța, cât încă nu pleacă și ea prin alte zări....


Sursa: hotnews.ro

Bacăul universitar

 Locul trei din coadă, după Gorj și Hunedoara, în funcție de numărul de locuri bugetate în învățământul superior de stat. Să sperăm că la calitate stăm ceva mai bine...

Sursă: date statistice raportate de universități către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior în platforma ANS, la data de 1 octombrie 2022, via Pe.cifre

joi, iunie 1

Cum a fost primăvara 2023?

        Ultimele zile frumoase din luna mai nu au putut şterge  impresia generală despre această primăvară încheiată (calendaristic) astăzi: capricioasă, friguroasă, vântoasă, cu episoade aberante (iarna veritabilă din aprilie) care au dus la exasperare pe nostalgicii primăverilor de odinioară...Din punct de vedere termic, doar luna martie a fost mai caldă (6,9 C) decât media perioadei 2000-2022, aprilie (cu 8,7 C) şi mai (15,6 C) situându-se sub acest prag. De amintit că luna mai a fost a doua cea mai rece lună din 2008 încoace, confirmând supărarea noastră...Una peste alta, media termică a primăverii 2023 s-a oprit la 10,4 C, mergând pe acelaşi tipar termic al ultimelor două primăveri.  Pluviometric, cele trei luni au acumulat 118,9 l/mp, cu 32,5 l/mp mai puţin comparativ cu media ultimelor două decenii, deficitul de apă din sol fiind deja vizibil la nivelul unor culturi agricole.  Să sperăm că luna iunie va elimina acest deficit iar vara 2023 se va încadra în acea normalitate dorită de toată lumea...
Pe aceeaşi temă: Primăverile Bacăului
Foto 31 mai, comuna Letea Veche

RPL 2021: primele rezultate definitive

       Institutul Naţional de Statistică București a publicat ieri primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021. Acest prim set de date cuprinde informaţii referitoare la caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu un grad de dezagregare la nivel de municipii, oraşe, comune şi, acolo unde datele sunt fiabile, până la nivel de sat. Următorul set de rezultate definitive va fi publicat la finalul lunii iunie 2023 şi va cuprinde informaţii despre caracteristicile etno-culturale și educaționale ale populaţiei rezidente. Până la sfârşitul acestui an, INS va publica toate rezultatele definitive ale recensământului.

Rezultatele definitive legate de caracteristicile demografice pot fi consultate în format Excel aici.

Tot mai puțini, tot mai bătrâni...

 


Sursa: INS București

Emigrația românească: crește vârsta medie a celor care pleacă din țară...

 Trenduri noi pentru fenomenul emigrației românești, via Tudorel Andrei (INS România)...Articolul complet poate fi citit pe Hotnews.


Sufletul orașului

     Sufletul orașului este acea parte a lui care nu are nicio valoare din punctul de vedere practic al existenței: este pur și simplu poezia lui, un sentiment care este în sine absolut, deși atât de evident parte din noi înșine. (Le Corbusier - The City of To-morrow and Its Planning, 1929)