Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

joi, aprilie 22, 2010

DESPRE ZIUA PAMANTULUI

Un articol de Magor Csibi, apărut pe Hotnews astăzi, 22 aprilie 2010. Merită citit, doar şi din perspectiva actualităţii...

De ce NU sărbătoresc ZIUA PĂMÂNTULUI, a MEDIULUI sau a IERBII?

Nu stiu cum va impacati voi cu aceste sarbatori si zile, dar eu unul m-am plictisit. M-am plictisit sa fortam pe toata lumea sa mimeze ca le pasa cand, de fapt, pe mai toti ne doare in cot de boli, de mediu sau de inventiile marketingului modern. Pana la urma, orice sarbatoare e doar o sarbatoare. Nu aceste evenimente schimba ceva. Dar intodeauna sunt un prilej bun de ipocrizie sau de marire a profitului.
Azi cica e Ziua Internationala a Pamantului. Si ideea in sine nu e una rea. E nevoie sa constientizam ca avem probleme din ce in ce mai mari. Dar nu asa.
Azi deschidem toate site-urile mari si gasim anunturi cu Ziua Pamantului. De la Yahoo si Google pana la companiile multinationale, toti am devenit azi verzi. Azi ne pasa. Si daca tot v-am zis de Earth Day, de ce nu v-am oferi si o ceasca de cafea, un mic ecuson sau un alt material promotional la un pret simbolic? Sau vopsea verde, care nu dauneaza pielii? Ca sa ne putem vopsi, sa vada toata lumea ca azi suntem toleranti si respectuosi cu mediul. Ce conteaza ca in realitate nu facem nimic? Schimbam wallpaper-ul de la calculator cu ceva verde, reglam aerul conditionat la 19 grade, ca nu ne place ca afara sunt 21, si luam masina sa trecem strada pentru a manca intr-un restaurant verde.
Daca noi devenim mai verzi, de ce sa nu faca si companiile la fel? Actiuni inspirate ar fi sa se dea flori la benzinarii, iar in acest fel natura sa ajunga in masina fiecaruia, sau sa impartim frunzele de pe copacii defrisati azi. Si daca n-am facut asta azi, mai avem cateva sarbatori de mediu si anul asta, sau in cel mai rau caz se pot face peste un an.
Da, consider ca e nevoie sa stim mai multe despre natura. Sa invatam ce/cine si cum distruge natura si sa vedem cum se leaga aceste lucruri de noi si de obiceiurile noastre. Dar nu prin festivisme goale. Precum cele ale Parlamentului nostru sau al celui European, care au stins luminile in martie pentru o ora. Mai conteaza ca numai in ziua respectiva cele doua au consumat cat pentru un sat intreg? Sau ca au oprit simbolic luminile seara, cand in mod normal ele nici n-ar trebui sa mearga? Nu. Conteaza ca “au facut o schimbare”.
Cata vreme ne intrecem in festivisme goale ne va fi greu sa sesizam schimbari. Intr-o lume in care toata lumea e “verde”, dar nimeni nu face nimic in acest sens, obosim cu totii sa mai cautam simbolisme in sarbatori si evenimente care ne incarca din ce in ce mai mult zilele. Nu la nivel simbolic sau declarativ trebuie sa facem ceva, ca asta facem de zeci de ani. Ar trebui sa ne schimbam.
Iar pentru o schimbare reala e nevoie nu de o Zi a Pamantului, ci de un an, deceniu sau secol al pamantului. Un secol in care sa invatam sa respectam si ceea ce e in jurul nostru, nu numai ceea ce e in directa legatura cu viata noastra.
De asta eu nu sarbatoresc azi nimic. Voi?

2 comentarii:

  1. Într-adevăr pentru unii a fi eco e o modă , modă ce devine în timp un curent ce mobilizează ușor masele de oameni. Noi , dorim să fecem ceva dar nu știm ce , suntem din ce în ce mai lipsiți de voință , nu luăm atitudine , conștiința se declanșează greu , încât dacă ar fi să alegem între a nu face nimic și a te supune mișcării eco de dragul modei tot mai bună este a 2 a varianta. Mărioara

    RăspundețiȘtergere
  2. Sărbătorim întotdeauna pe cineva drag, sau comemoram pe cineva demult dispărut dintre noi. Pământul asta ne e drag tuturor atât de mult încât unii il sufoca cu te miri ce substanțe de la CFC-uri și C.O.V(compuși organici volatili) pana la substanțe a căror efect nociv asupra oamenilor a fost demonstrat. Si cu publicitatea de rigoare devine chiar trendy sa te bați cu cărămida în piept pentru a marca cât mai sforăitor cu putință aceasta zi. Mai facem un panou, mai punem o poza, o manifestare dedicata zilei Pământului la care sa inviți sau sa ai ca partener mass media locala și chiar națională. Nu stiu dacă am făcut un bine omenirii sau Pământului atunci când am stricat 2-3 coli de hârtie semiciocan greșind un desen, sau nu știu câte foi de hârtie A4 pe care am scris câteva titluri mari la calculator și apoi am decupat, restul ajungând la gunoi. Mai cumpărăm și o bucata de PAL, sau un alt suport pentru a susține afișul, afișele realizate într-un elan nebun de copiii incitați de către educatori , profesori, mass-media sa serbeze cu fast aceasta zi. Ma trag pe o margine și constat ca în final toata lumea sa bucura de aceasta sărbătoare. Fabricantul de Pal, și cel de hârtie sunt veseli ca și-au vândut marfa, ca vor avea in continuare cu ce sa cumpere lemn pentru a-l transforma în PAL, sau hârtie, Mass media este mulțumită sa constate puterea ei de manipulare, guvernele ca se preocupa de educația cetățeanului și mersul economiei care a pus în mișcare banii destinați cumpărării de cartoane, hârtie și PAL, acciza pe combustibili. ISJ-urile sunt incantate ca in școli se fac activități extracurriculare deplasându-se în mașini(nepoluante sic!) prin tot județul pentru a onora invitațiile de buna credință a unor oameni care se implica în educația generației de mâine.
    Si ca sa inchei mai optimist, cica in unele scoli din R....... s-a pus, cu adevarat, problema pastrarii mediului curat si a nepoluarii apelor. In consecinta holurile nu se mai spala decat cu apa, fara nici un pic de detergent sau alta substanta intrucat poluam apa. mai mult Guvernul R...... din grija lui netarmurita pentru mediu si protejarea Pamantului a impus economii drastice. Scolile nu mai au combustibil, si elevii sunt bucurosi sa invete la 15 grade in sali pentru ca asa pot cu adevarat sa participe la diminuarea incalzirii globale.
    Prin urmare, adevarata sarbatoare a Pamantului ne vine de la Guvernele unor tari care au decis (la Kyoto) ca pana in 2012 sa reduca emisia de CO2 la max. 20%. Evident ca SUA nu a ratificat niciodata acest protocol care se incheie in 2012 si nici nu are de gand (de vreme ce ei anunta ca amprenta lor de CO2 este peste limitele acestui act). EHH, sunt atat de multumit incat fac si eu demagogie si scriu atatea randuri inutile cand as putea sa inchid calculatorul si sa fac economie de curent. Cornel G.

    RăspundețiȘtergere