Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, martie 27, 2011

Extincţia unui alt monument al naturii din Bacău?

Exemplarul de plop alb (Populus alba) situat pe Insula mică de agrement Bacău, declarat monument al naturii prin avizul Academiei Române ‑ Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, se află într-o stare de degradare care-l va conduce la dispariţie.
             Arborele secular avea acum câţiva ani dimensiuni de invidiat: 39 m înălţime, 39,66 m diametru pe direcţia de dezvoltare maximă a coroanei, diametrul tulpinii (la 1,30 m înălţime faţă de sol) de 2,05 m. Acum din el nu a mai rămas decât o palidă rămăşiţă (foto dreapta), lăsată probabil să se prăbuşească. Sau de ce nu, ar putea veni şi un mic “ajutor” de la vreun topor ascuţit…
            Singura măsură luată de edili a fost acum câţiva ani, prin construirea unui gard protector cu înălţimea de 2 m şi un perimetru de 50 m în jurul plopului. Pentru extrema protejare a vizitatorilor, de anul trecut a fost interzis accesul pe insuliţă, prin închiderea accesului pe podeţul care asigură legătura dintre insula mare şi insula mică.
            Cu alte cuvinte am realizat protecţie şi conservare... A monumentului sau a celor responsabili de ocrotirea unor astfel de elemente cu semnificaţie ecologică, ştiinţifică, peisagistică, cu valoare de patrimoniu natural prin unicitatea lor?!

Un comentariu:

  1. Nu pot cred! Cat de frumos era acel copac!...Avea farmecul sau...stiam ca e protejat...de aceea imi vine greu sa cred ca a ajuns in aceasta stare...dar de fapt, n-ar trebui sa ma mai mire...

    RăspundețiȘtergere