Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, august 23, 2017

Mulţumiri

Am avut privilegiul de a construi împreună multe reuşite şi performanţe care au stârnit admiraţie (poate şi invidie, deşi nu aş vrea să cred acest lucru), dincolo de izocronele judeţului. Am dat dovadă împreună de o creativitate şi o inventivitate bulversante pentru alţii. Împreună am eliminat rigidele bariere ale unor apelative şablonarde. Am avut parte împreună de dialoguri sincere, am alimentat criticile constructive, am avut curajul să ne spunem punctul de vedere. Împreună am dat naştere unor secvenţe memorabile, semn că simţul umorului şi ironia fină fac parte din izohieta unei bune dispoziţii întinse până la stadiul de hohot sănătos, indiferent de punctul de staţie sau de tăvălugul veşnicelor reforme sistemice. Împreună am demonstrat că se poate şi altfel. Şi acest lucru contează cel mai mult într-o matrice îndreptată spre ideea de colegialitate. Cu siguranţă nu am reuşit întotdeauna, dar măcar am încercat să aduc aminte că în România, omul mai poate sfinţi locul. 
Evident, asemenea abordări pot deranja pe cei care se zbat să (îşi) reconfigureze diverse scări valorice. Nu mă afectează decât în măsura în care instrumentele de lucru nu includ indicatori viabili care să aibă în vedere profesionalismul, eleganţa, politeţea, transparenţa, corectitudinea. Unii m-ar trage de mânecă: simple utopii! Posibil. Probabil. Există însă multe lucruri pe care le consider cu adevărat importante, chiar dacă nu apar în fişe de evaluare sau  analize SWOT. Să te scoli în miez de noapte, spre exemplu, doar (!) pentru a conduce la gară şi îmbărbăta un lot judeţean la olimpiada naţională, nu ţine de proceduri de lucru, funcţii, titluri sau relaţii ierarhice, ci de o stare de spirit, o modestă apreciere a valorii unor oameni. Din exterior, în spatele unor cortine sau din vizuini întunecate, lucrurile sunt gândite probabil mult mai pragmatic. Mă bucur că pragmatismul nu a ajuns să mă caracterizeze pe de-a-ntregul. Mă bucur că am reuşit, cu ajutorul colegilor geografi, să adaug un plus geografiei băcăuane. Către ei îndrept acum, şi pe această cale, mulţumirile şi aprecierile mele! 

6 comentarii:

  1. Eu vă mulțumesc! Sunteți un om extraordinar şi un profesionist desăvârşit... felicitări pentru faptul că ați reuşit să rămâneți departe de practicile urâte din sistem şi că ați pus umărul la ridicarea învățământului geografic băcăuan. Keep up the good work! Cum spune un prieten de-al meu, Dan Eremia: "Geografia e în noi!"

    RăspundețiȘtergere
  2. Luminita Morosanu24 august 2017 la 18:19

    Un vechi proverb spune: "Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur!

    RăspundețiȘtergere
  3. Înțeleg că nu veți mai fi la cârma geografiei bacăoane.Păcat! Sincer! Încă o dovadă (de parcă n-ar fi fost destule) că în România nu contează profesionalismul și alte valori dintre care ați amintit și vă caracterizează. Oare cât vom mai sta pasivi și vom asista la cum își fac mendrele niște semianalfafeți cu facultăți de wikend făcute la a doua sau chiar a treia tinerețe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va felicit pentru profesionalismul si modul deosebit in care v-ati desfasurat activitatea dumneavoastra de pana acum si va doresc mult succes in tot ceea ce veti intreprinde de acum incolo! Jos palaria in fata unui geograf deosebit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Umilul om din mine spune :de ce si tu? De ce tu? Tomai atunci când spuneam că, suntem şi putem fi noi în lumea acesta aşa cum suntem noi şi nu asa cum vrea "sistemul". Mă îngrozezec că trebuie să cresc fetele într-o lume care nu este a mea. Vă mulţumesc că aţi fost acolo, cu felul dumneavoastră de a fi , cu familie, cu tot!

    RăspundețiȘtergere