Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

duminică, decembrie 18, 2011

Sfinţii încremeniţi ai Bacăului

    Singurele lucrări de artă plastică din municipiul Bacău, care tratează personalităţi ale lumii religioase, se găsesc în faţa bisericii romano-catolice „Sfântul Nicolae”, situată pe strada Ana Ipătescu, în imediata vecinătate a Catedralei „Sfinţii Petru şi Pavel“, pe latura vestică. Este vorba de monumentele în mărime naturală ale sfinţilor Francisc de Assisi (care a trăit în periada 1181-1226,  întemeietorul Ordinului Fraților Minor, ordin călugăresc cunoscut sub numele de  Ordinul franciscan; monumentul a fost fost dezvelit pe 31 octombrie 1929) şi Iosif (patronul bisericii catolice şi al Provinciei franciscane din Moldova)- foto.


Biserica „Sfântul Nicolae”  este unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult din Bacău, fiind construit în anul 1841, din contribuţia enoriaşilor şi din donaţia de 1000 florini, făcută de fostul împărat Frantz Iosef al Austriei (Grigorovici G., 1933). Un eveniment mai puţin cunoscut din timpul reconstrucţiei bisericii este evocat de cronicarul Costache Radu la începutul secolului XX:  „Tocmai când se sfârşise şi era numai de văruit, s-a prăbuşit turnul cel mare din faţă, în ziua de 16 iunie 1841, peste locuitorii ce se odihneau la amiază pe lângă zidurile bisericii. Vreo patru lucrători au fost omorâţi, vreo şase răniţi şi zdrobiţi la câte un picior şi mâini”.
Biserica catolică "Sfântul Nicolae" la începutul secolului XX (sursa: carte poştală ilustrată circulată în perioada 1920-1935)


Lăcaşul de cult astăzi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu