Despre şi pentru Bacău: ştiri, geoinformaţii, fotografii, analize și comentarii. Totul la obiect.

miercuri, februarie 29, 2012

Elena Ungureanu lansează "Eroina Elena Cancicov şi genealogia neamului său"

Consiliul Local şi Primăria Municipiului Bacău vă invită la evenimentul „Femei celebre ale comunităţii băcăuane”, care se va desfășura joi, 1 martie 2012, între orele 16.00 - 18.00, la sala mare a Teatrului Municipal "George Bacovia", prilej cu care va avea loc lansarea cărții Eroina Elena Cancicov şi genealogia neamului său”.
La eveniment va participa și prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România, senatorul liberal Varujan Vosganian, fost ministru al economiei și finanțelor în guvernul Tăriceanu. De asemenea, a fost invitat să vorbească despre valoarea istorică a cărții  un specialist în istoria modernă și contemporană a României, asistent universitar doctor Alin Popa, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. Numeroase alte personalități marcante ale lumii cultural-artistice, social-istorice, economice și politice din Bacău vor fi prezente la acest eveniment.
Lansarea acestei cărți aduce în prim plan rolul și importanța femeilor în viața social-culturală de-a lungul timpului prin prezentarea unor chipuri memorabile ale femeilor băcăuane din istorie și contribuie la construcția identității culturale, istorice și politice a băcăuanilor prin lansarea unei cărți cu valoare de „tezaur al neamului” despre Elena Cancicov, un simbol al Bacăului, o personalitate care s-a impus la nivel național în galeria celebrităților, atât ca dascăl, cât și prin devotamentul demonstrat față de țară, „sora unui ministru liberal providențial, Mircea Cancicov, cel care și-a asumat misiuni în sprijinul celor mulți și care a așezat orașul natal pe harta priorităților personale”.
„Oferindu-ne un model de implicare și dăruire, până la sacrificiu chiar, pentru construirea comunității și protejarea neamului  a celei care a fost Elena Cancicov”, lucrarea doamnei Elena Ungureanu – un alt dascăl care și-a înțeles profund spiritual menirea – constituie o atentă și minuțioasă biografie a unei femei despre a cărei existență aproape că nu se știa, dar care s-a consumat tăcut și total în slujba cetății și a locuitorilor ei, devenind valoroasă tocmai pentru că a înțeles că rostul nostru în această viață trecătoare este să facem ceva pentru cei de lângă noi sau de după noi și a trăit întocmai. Distinsa doamnă profesor de limba și literatura română Elena Ungureanu are meritul deosebit de a fi scos la lumină și de a ne fi adus în față acest model de conștiință pentru neam și țară.
 Sursa: comunicat de presă Primăria Bacău
Lucrarea Elenei Ungureanu vine după un alt studiu de anvergură, "Istoria învăţământului preşcolar din judeţul Bacău" (Editura "Pim", Iaşi, 2009), atestând vocaţia de explorator vivace al istoriei locale şi pasiunea lăudabilă de a scoate la lumină personalităţi ale unor epoci prea puţin cunoscute şi valorizate în prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu